Promovabilitate de aproape 80 la suta la BAC

Magazin Salajean 6 iulie 2010 0

Promovabilitate de aproape 80 la suta la BACDe bine, de rau, examenul de bacalaureat a luat sfarsit, iar elevii pot rasufla usurati. Cel putin, pentru aproximativ 2.000 din totalul de circa 2.600 cati au sustinut testarea nationala, intrucat au obtinut calificativ de trecere. Pentru peste 530 de adolescenti, insa, nota finala a cazut ca o secure, aducand cu ea calificativul respins. La nivel de judet, procentul de promovabilitate a fost de peste 79 la suta, mai mic, totusi, ca in anii anteriori.

Situatia sistemului de Invatamant pare sa se reflecte si in ceea ce priveste rezultatele obtinute de absolventii de liceu la examenul de bacalaureat. In Salaj, ca si in alte judete din tara, procentul de promovabilitate este mai mic decat cel din anii anteriori. Astfel, in prima sesiune de BAC din acest an, peste 79 la suta din candidati au reusit sa treaca testarea nationala, com-parativ cu o promovabilitate de 84 la suta inregistrata in 2009.

Presedintele Comisiei Judetene de Bacalaureat, Matyas Mirel, ne-a declarat ca promovabilitatea e cu cateva procente mai mica dat fiind ca, in 2010, examenul de bacalaurat a avut mai putine probe scrise, care dadeau posibilitatea candidatilor sa isi mareasca nota finala. Inspectorul scolar a apreciat, totusi, ca rezultatul este unul bun, care se inscrie in limite normale.

In acest an, judetul are noua elevi care au obtinut media finala la BAC 10, in timp ce un elev a fost eliminat din examen, dupa ce a fost prins cu o fituica la sustinerea probei de Limba si literatura romana.

Contestatii cu duiumul

De remarcat in acest an este si numarul mare al contestatiilor depuse de elevii nemutumiti de rezultatele obtinute. Astfel, aproape 500 de lucrari trebuie revizuite, in aceste zile, dupa ce elevii au cerut acest lucru ISJ Salaj.

Potrivit inspectorului scolar Matyas Mirel, numarul contestatiilor este, intr-adevar, mare, dar se explica prin faptul ca, in acest an, la probele orale s-au acordat calificative, nu note, care in alti ani dadeau posibilitatea candidatilor sa isi mareasca nota finala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »