Promisiuni de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Magazin Salajean 27 septembrie 2007 0

Promisiuni de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului* La finele saptamanii trecute toti inspectorii scolari din tara au participat, la Galati, la o intalnire cu Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Admonitei

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca, in cadrul intalnirii s-au discutat mai multe aspecte legate, in special, de fondurile care vor lua calea invatamantului romanesc.

Ministerul a anuntat in cadrul intalnirii ca, printr-o viitoare Hotarare de Guvern, invatamantul va primi doua transe de fonduri, destinate finalizarii lucrarilor de modernizare a unitatilor de invatamant si pentru pregatirea proiectelor de modernizare a scolilor pentru anul 2008, a spus inspectorul general.

Un alt subiect discutat in cadrul intalnirii a facut referire la analiza asupra gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru renovarea scolilor. Am adus in discutie faptul ca trebuie gasita o modalitate de a intensifica ritmul de utilizare a banilor, astfel incat, pana la sfarsitul anului toate fondurile sa fie cheltuite, a afirmat inspectorul Abrudan.

De asemenea, la reuniune, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei a spus ca atat de mult asteptatul Pachet de Legi promis va fi facut, cat de curand, public. Pachetul de legi cuprinde Legea invatamantului si statutul personalului didactic.

Fara cadre didactice calificate la limba romana

Viorel Lungu, inspector scolar – resurse umane a declarat ca, la nivelul judetului Salaj, exista un deficit de cadre didactice calificate la limba romana. Din statisticile ISJ Salaj reiese ca din primavara si pana in prezent au fost semnate 1.126 de decizii de ocupare a posturilor ramase vacante in invatamant.

Cadre didactice iesite deja la pensie au fost cele mai interesate de posturile ramase vacante la limba romana. 90 la suta din profesori sunt titulari pe posturi, in timp ce 10 la suta sunt suplinitori, a spus inspectorul Lungu.

In ceea ce priveste numarul de cadre didactice necalificate care au fost repartizate pe posturi in urma sedintelor publice, inspectorul Viorel Lungu a spus ca este 139. Din cei 139 profesori necalificati, o buna parte au studii superioare, dar nu au dilpoma de licenta; alta parte urmeaza cursuri de specialitate, iar a treia categorie de profesori necalificati au studii, dar nu predau acea specialitate pe care au urmat-o in facultate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »