Proiectul Legii Invatamantului, aprig dezbatut la Gradinita 12 din Zalau

Magazin Salajean 25 ianuarie 2008 0

Proiectul Legii Invatamantului a fost aprig discutat ieri, la Gradinita nr. 12 din Zalau. La dezbatere au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, ai Inspectoratului Scolar, parinti si cadre didactice din gradinta amintita. Cele mai controversate aspecte au fost cele legate de statutul exact al nou introdusei clase pregatitoare, precum si problema infrastructurii scolare si a fondurilor implicate la aplicarea noii legi.

Mariana Cuibus, reprezentanta Primariei Zalau, a precizat ca mai intai trebuie vazut ce inseamna, din punct de vedere financiar, aplicarea acestei legi. De exemplu, micsorarea ca numar de copii a grupelor de la gradinita presupune marirea numarului de grupe, ceea ce duce, implicit, la necesitatea extinderii spatiilor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, un alt exemplu, in acest moment Zalaul are o singura cresa, in conditiile in care cererile sunt mult mai mari.

Un alt aspect foarte mult discutat, in special de catre educatoare, a fost problema clasei pregatitoare. Mai exact, s-a pus problema cine va preda la aceasta clasa pregatitoare si daca e bine ca un copil sa mearga la scoala de la sase, sau chiar cinci ani. Unele educatoare si-au exprimat ingrijorarea ca mutarea claselor pregatitoare la scoala ar putea aduce disponibilizari in randul lor, prin disparitia grupelor pregatitoare, altele considerand ca actualmente copii sunt pregatiti pentru a face acest pas si ca el este chiar recomandat. De comun acord s-a propus ca noua lege sa prevada mai exact normarea si salarizarea personalului nedidactic (bonele), actualmente cu prea multe obligatii si prea putine drepturi. Ramane de vazut daca propunerile respective vor fi si acceptate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »