Proiect prin „Casa Verde”: Şcolile din Valcău de Sus şi Subcetate – încălzite cu coji de nuci

Magazin Salajean 24 mai 2011 0

Proiect prin „Casa Verde”: Şcolile din Valcău de Sus şi Subcetate – încălzite cu coji de nuci

Administraţia locală din Valcău de Jos a depus la Fondul de Mediu un proiect privind dotarea a două unităţi de învăţământ din localităţile Valcău de Sus şi Subcetate cu centrale de încălzire cu biomasă, suma de 3000.000 de lei necesară în acest sens urmând să fie asigurată prin Programul „Casa Verde”. Primarul comunei Valcău de Jos, Ioan Roşan, ne-a declarat că aşteaptă răspunsul privind eligibilitatea proiectului, dar că este optimist, şansele ca finanţarea să le fie acordată fiind cu atât mai mari cu cât cofinanţarea pe care o vor asigura va fi de 20 la sută. „În mod normal, prin Programul << Casa Verde >>, finanţarea este asigurată 90 la sută, astfel că ar trebui o cofinanţare de 10 procente. Noi vom contribui cu 20 la sută din valoarea investiţiei. Dacă asigurăm noi 20 la sută, şansele ca restul sumei să ne fie acordată sunt aproape sigure”, a declarat primarul.

Un lucru ce reţine atenţia este şi biomasa cu care vor fi încălzite cele două şcoli. Este vorba de zecile de tone de coji de nucă pe care cetăţenii romi din Valcău de Sus le-au aruncat pe o păşune. „Biomasa va fi asigurată din cojile de nucă rezultate din comunitatea de romi din Valcău de Sus. Sunt zeci de tone aruncate pe o păşune, ceea ce este o problemă de mediu şi de estetic pentru comună. Vrem să le folosim pentru că au o capacitae calorică foarte mare şi se pot folosi foarte eficient la centralele cu biomasă, dar şi pentru a curăţa păşunea de la marginea localităţii respective”, a declarat Ioan Roşan.

Potrivit acestuia, întrucât nucile sunt principala activitate a romilor din Valcau de Sus, acest tip de biomasă va fi disponibil pentru cele două şcoli şi în viitor. „Cetăţenii romi cumpără nuci din întreaga ţără pentru a le valorifica miezul. Ideea de a folosi cojile ca biomasă mi-a venit citind programul Fondului de Mediu, acolo se finanţează instalarea centralelor pe biomasă. Prin Programul << Casa Verde >> se finanţează toate instalaţiile, cazanul şi construcţiile aferente. Am văzut cum funcţionează o astfel decentrală la Primaria Şinteu din Bihor. În cuva de alimentare poţi pune orice tip de biomasă cu diametrul de 3 centimetri până la 4 centimetri, adică resturi de pe câmp, coceni de porumb, masă lemnoasă tocată şi chiar şi grăunţe de porumb. Ca urmare, pe lângă cojile de nuci, putem folosi arbuştii de pe păşunile împădurite”, a declarat Ioan Roşan.

Dacă iniţiativa din Valcău se va concretiza, de ea vor beneficia circa 190 de copii care învaţă în localităţile Valcău de Sus şi Subcetate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »