Profesorii sunt buni de plata daca agreseaza elevii

Magazin Salajean 15 decembrie 2011 0

Profesorii sunt buni de plata daca agreseaza eleviiMai putin de zece sanctiuni contraventionale au aplicat politistii locali zalauani, in prima parte a anului in curs, parintilor care si-au trimis copiii la cersit. Pe de alta parte, doar cativa profesori au fost reclamati autoritatilor, in cursul anului, ca ar trata diferentiat elevii la notare. Aceste moduri subtile de incalcarea drepturilor minorilor, implicit fapte mai grave, ar putea fi sanctionate contraventional odata cu aprobarea unui proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Actul normativ propune introducerea de sanctiuni contraventionale de pana la 2.500 de lei pentru cadrele didactice care aplica rele tratamente elevilor, amenzi de cel mult 1.000 de lei pentru parintii care isi trimit copiii la cersit, dar si pentru autoritatile care nu-si respecta atributiile stabilite prin lege. Sanctiunile vor fi aplicate in situatiile in care acestia nu isi indeplinesc in mod corespunzator atributiile sau responsabilitatile.

Cuantumurile amenzilor vor fi stabilite in functie de gravitatea faptei. Astfel, cele mai mici sanctiuni sunt cele prevazute pentru parinti, pana in 1.000 de lei, la fel si sanctiunile pentru serviciile publice de asistenta sociala. Sanctionarea parintilor poate fi propusa in cazul in care acestia ii folosesc pe copii la cersit, iar pentru cadrele didactice, in situatia aplicarii de tratamente umilitoare sau degradante. In cazul serviciilor publice de asistenta sociala, sanctiunile pot fi propuse pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, iar la Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), in cazul neindeplinirii atributiei referitoare la verificarea si solutionarea sesizarilor privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice alte forme de violenta asupra copilului.

Sanctiuni putine, masuri minime

Legislatia actuala prevede unele sanctiuni impotriva dascalilor si parintilor care incalca drepturile minorilor. Printre acestea se numara sanctiunile contraventionale aplicate de politistii locali. Potrivit reprezentantilor Politiei Locale Zalau, in prima jumatate a anului, au fost date patru sanctiuni parintilor care nu au luat masurile necesare pentru oprirea copiilor de la acte de cersetorie, fiind inregistrate doua amenzi in valoare de 200 de lei fiecare si doua avertismente.

De cealalta parte, cadrele didactice salajene nu au primit, anul acesta, niciun fel de sanctiuni pentru rele tratamente aplicate minorilor. Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, in judet au mai fost semnalate astfel de cazuri, insa doar anii anteriori, nefiind vorba de situatii grave. In cursul acestui an nu au fost inregistrate niciun fel de sesizatii impotriva cadrelor didactice privind rele tratamente aplicate elevilor. Legislatia in vigoare prevede ca masurile impotriva profesorilor reclamati pentru astfel de fapte sa fie luate de conducerea unitatii de invatamant de care apartin. In cazul directorilor scolari, masurile sunt de competenta inspectoratului, a afirmat inspectorul scolar Abrudan.

Singurele sesizari impotriva cadrelor didactice au fost semnalate reprezentantilor DGASPC Salaj. Directorul institutiei, Violeta Milas, ne-a declarat ca au fost doar cateva sesizari privind modul de notare al elevilor de catre profesori. Parintii au reclamat faptul ca unii profesori noteaza diferentiat elevii. Am incercat sa luam legatura cu partile implicate, fiind solutionate aceste cazuri. Au fost insa cazuri in care parintii ne-au sesizat pentru scoaterea copiilor din sistemul de invatamant, insa le-am explicat ca acest lucru nu este posibil. In toate aceste cazuri, noi nu luam masuri de sanctionare, incercam doar sa solutionam cazurile sesizate, a afirmat Violeta Milas. Potrivit sursei citate, in cazul sesizarilor privind rele tratamente aplicate minorilor, se cerceteaza veridicitatea faptelor, in cazul confirmarii fiind sesizate organele competente spre solutionare.

Proiectul mentionat vizeaza tocmai aceste aspecte prin modificarea si completarea Legii nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Potrivit legii, copiii trebuie protejati impotriva abuzului, a neglijarii, a exploatarii, a traficului, a migratiei ilegale, a rapirii, violentei prin internet si a oricaror altor forme de violenta, indiferent daca abuzurile se petrec in familie, la scoala, in comunitate sau in spatiul virtual.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »