Profesorii sălăjeni nu participă la proteste

Magazin Salajean 2 martie 2011 0

Profesorii sălăjeni nu participă la proteste

Sindicaliştii din învăţământ au stabilit pentru zilele de 2,3 şi 4 martie organizarea unor acţiuni de pichetare a sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Acestea ar putea fi urmate de o grevă generală în luna mai. Profesorii sălăjeni nu participă însă la aceste acţiuni de protest.

Din declaraţiile liderului Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, Eusebiu Lehene, în judeţ nu s-a stabilit încă modalitatea prin care cadrele didactice să-şi exprime nemulţumirea faţă de noile prevederi aduse în învăţământul românesc prin Legea Educaţiei Naţionale. Voi participa la şedinţa organizată de conducerea Cartel Alfa – Filiala Sălaj, în cursul zilei de joi, pentru a stabili calendarul protestelor pentru perioada următoare, a declarat Lehene.

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, în zilele de 2, 3, şi 4 martie se vor organiza, în intervalul orar 12.30 – 14.30, acțiuni de pichetare a sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Printre motivele protestului se regăseşte refuzul Ministerului de a recunoaşte încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în condiţiile în care peste 90 la sută din membrii noştri de sindicat au obţinut în instanţă acest drept, precum şi încălcarea prevederilor Legii 118/2010, potrivit cărora, începând cu data de 1 ianuarie 2011, ar fi trebuit să se revină la salariile din 2010. Sindicaliştii nu sunt de acord cu diminuarea cu 22 la sută a costului standard per elev pentru anul 2011, măsură care va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an. Nici tergiversarea elaborării Regulamentului de acordare în anul 2011 a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, nu le este pe plac liderilor sindicali.

Totodată, sunt nemulţumiţi de anumite prevederi ale Legii Educaţiei Naţionale, cum ar fi: mărirea cu două ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, structura ciclurilor de învăţământ, componenţa consiliilor de administraţie. Protestele încadrează şi refuzul Ministerului de a emite ordinul pentru acordarea distincţiilor şi premiilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat Gheorghe Lazăr pentru anul şcolar 2009-2010.

În încheierea comunicatului de presă se regăseşte şi atenţionarea că, în această perioadă, membrii de sindicat se consultă în vederea declanşării unei greve generale în luna mai 2011.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »