Profesorii riscă amenzi drastice dacă îşi insultă elevii

Elevii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea lor la colţ sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei. Considerate tratamente degradante, astfel de măsuri sunt interzise prin Legea 257/2013.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a prezentat, marţi, 19 noiembrie, modificările aduse legii.
Una dintre modificări vizează interzicerea tratamentului degradant în şcoală şi introducerea de sancţiuni pentru personalul didactic, dar şi pentru cel administrativ în cazul în care insultă, discriminează sau umileşte copilul.
Astfel, scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colţ, insultele şi jignirile sunt interzise prin lege în mediul şcolar, profesorii, dar şi personalul administrativ şi auxiliar putând fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei pentru tratament degradant în şcoală. “Profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei”, au precizat reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului.
De asemenea, noile prevederi au în vedere o mai bună reglementare, dar şi responsabilizarea părinţilor. “Din analiza cazuisticii a rezultat că existenţa cadrului legislativ coerent nu şi-a dovedit eficienţa în lipsa unor sancţiuni”, a menţionat secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru.
Legea 257/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii septembrie, iar până la începutul anului viitor ar trebui finalizată legislaţia subsecventă, respectiv patru proiecte de Hotărâre de Guvern.

 

 

 

Alte articole

14 Thoughts to “Profesorii riscă amenzi drastice dacă îşi insultă elevii”

 1. Domnu' Vucea

  Fain!
  Amu’ o ramas sa-i mai duca pe bietii dascali la scaunu’ electric,ma rog,sa-i prajeasca pe resoul electric,ca noi n-avem scaun curentabil ca americanii.
  Doamne feri! sa jigneasca vreun dascal pe maria sa elevu’,loaza emininche,plodu’ rupt din soare a lu peste afumat si expirat!
  Da’ ce amenda risca loaza de elev care jigneste,insulta spurca si impute ideea de educatziune si bun simt?
  Dati-le nas loazelor ca d-aia merge tara asta atata de bine si loazele cu turma care pica la bac in loc sa se angajeze dupa esec,se lasa ca vita pe tanjala la mila somajului desi n-or lucrat un singur minutel in scurta si nesimnificativa lor existenta!
  Mor cu zile si betegi,cu lipsuri si frustrari elevi eminenti,olimpici la diferite materii de studiu,tremurand si incercand cu disperare sa acumuleze cunostinte cat mai vaste! Intre timp loazele ingroasa bucile si falcile protejati de niste norme imbecile menite sa ucida bunul simt si respectul fata de carte si studiu!
  Faina educatie si idee de invatamant,faine legi date de oaresce repetenti prin cele scoli prin care or trecut!
  Apai daca vreti sa fiti tratati ca oameni si ca europeni dragi scoleri insultabili,apai sa va comportati ca niste scoleri europeni si invatati si obligatiile nu numa’ drepturile si nu va comportati ca babuinii daca vreti respect si recunoastere!

 2. Doar ei sa aibe drepturi?

  Dar pe profesori ce lege ii apara de comportamentul violent si degenerat al elevilor.

 3. Anonim

  foarte bine ca jigniti destul faceti diferente nu stiti sa va faceti orele cat mai placute dictati dictati si atat nici acum nu va stiti preda lectiile fara sa le cititi din carti dar pretentii aveti

 4. Anonim

  Catastrofa ce minte odihnita au cei ce au ghicit aceste legi!

 5. Anonim

  Aceasta generatie <> va conduce peste 20 de ani. Va imaginati ce viata va fi atunci? Nu trebuie sa stii de respect sau disciplina , sau de indatoriri, TU , draga elev,deoarece tu ai numai drepturi!!! Vai de noi si de voi !

 6. O lege pentru nemernici....

  Poate ne spune cineva cum vor mai putea dascalii sa -si tina ora, in interesul elevilor care inca mai vor sa faca carte?
  Prin ascultarea elevilor care deranjeaza ora sau agreseaza verbal profesorul (de parca notele mici ar conta pentru acesti elevi) sau prin scaderea notei la purtare (care are loc ulterior, dupa sedinte de analiza, etc…)…
  Relatia elev-profesor a devenit vadit inegala, de-a dreptul discriminatorie…
  Oare parintii n-ar trebui sa plateasca si ei amenzi, atunci cand un elev, datorita celor sapte ani de acasa, ajunge sa i se scada nota la purtare?
  Parca mai este si un Cod civil in tara asta, unde este reglementata raspunderea parintilor pentru copiii-minori…

 7. popescu

  Dar daca elevul/minorul e tembel si idiot ? Ce face legea in cazul asta ? Cum il apara, legea, pe profesor ? De ce sa-l suporte (profesorul) pe tembel ?

  1. Anonim

   are stiloul si catalogul la indemana

 8. Zălăuan

  Profesori, dacă până şi paraşuta de la Muncă a ajuns să vă ameninţe cu sancţiuni, trebuie să acţionaţi.
  Îngheţaţi sem. I !

 9. Anonim

  copiilor din familie ajunge si in scoli. Dictatura comunista este preluata de puerila sau infantila ! Si ne mai miram ?

 10. Anonim

  Corect ; dictatura copiilor din famili ajunge si in scoli.,dictatura comunista este preluata de dictatura puerila sau infantila ! Si ne mai miram ” Dictatura era intre ghilimele, dar si fara ele se poate intelege.

 11. Anonim

  ma la liceul sportive nu pot face de serviu la poarta urla ai de la clasa 1 de ma dispera amendat-o ca va dau o bere ori imi cumpar dopuri in urechi.Vai de mine ce hong are.

 12. Anonim

  li se rupe mana daca dau note mari le place sa-i vada cum sufera dar sunt si profesori f buni aici mergi cu drag la ore

 13. Anonim

  cum le sunt parintii asa sunt si ei profesorii sa-ti faca profesorul copilul tembel .idiot inadmisibil nu au educatie

Leave a Comment