Profesorii nu vor concediu neplatit in vacanta

Magazin Salajean 18 noiembrie 2009 0

Profesorii nu vor concediu neplatit in vacanta

Ministerul Educatiei a stabilit, pentru personalul didactic din invatamant, masurile de aplicare a prevederilor Legii nr. 329/2009, privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si rationalizarea cheltuielilor publice. Printr-o nota transmisa inspectoratelor scolare din tara, Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii (MECI) solicita conducatorilor unitatilor si institutiilor de invatamant preuniversitar de stat sa-si diminueze cheltuielile de personal cu 15,5 la suta pentru luna noiembrie 2009 si cu alte 15,5 procente pentru luna decembrie 2009. Masurile au fost stabilite astfel incat sa nu afecteze orarul de desfasurare al activitatilor didactice de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare, conform planurilor de invatamant, precum si durata orelor de curs. Astfel, una din variante ar fi ca profesorii sa efectueze patru zile libere neplatite in perioada 21-24 decembrie, celelalte patru in intervalul 28-31 decembrie. Cea de-a doua masura in diminuarea cheltuielilor consta in reducerea programului de lucru, fara a afecta norma didactica de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si elevilor in clasa. A treia varianta reprezinta o combinatie a celor doua masuri prezentate mai sus, stabilita de conducatorul institutiei.

Inspectoratul scolar se inchide la ora 14

Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, ne-a spus ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca la nivelul institutiei pe care o conduce au fost stabilite masurile pentru aplicarea legii mentionate. La nivelul inspectoratului am cazut de acord, impreuna cu toti angajatii, ca reducerea cheltuielilor sa se faca pe seama reducerii programului de lucru cu doua ore zilnic, atat in luna noiembrie cat si in decembrie. In ceea ce priveste activitatea in scoli, m-am ferit sa fac afirmatii. MECI s-a angajat sa ia masuri unitare, in asa fel incat sa nu fie afectata structura anului de invatamant, a mentionat Abrudan. Totusi, a facut unele precizari referitoare la reducerea cheltuielilor publice, spunand ca nu este normal ca reducerea sa fie facuta astfel incat sa afecteze parcurgerea programei scolare. Trebuie sa ne gandim in primul rand la copii, elevi si prescolari. E vorba de opt zile libere, in care au fost programate teze, lucrari, lectii conform programei scolare. Este o situatie speciala cu care nu ne-am mai intalnit. In nota primita de la Ministerul Educatiei se face precizarea ca luarea zilelor libere neplatite sa fie acoperite prin reducerea programului de lucru in zilele de vacanta. In acest sens, voi purta discutii cu directorii unitatilor de invatamant din judet, in speranta ca profesorii vor intelege ca trebuie sa fie aplicata masura fara ca activitatea scolara sa fie afectata, a afirmat Ioan Abrudan. Pana la data de 20 noiembrie, inspectoratele judetene din tara vor trebui sa informeze Ministerul Educatiei cu privire la masurile adoptate la nivelul unitatilor de invatamant din judet in scopul aplicarii prevederilor Legii 329.

Sindicatele din educatie refuza orice discutii

Tot ieri, la sediul inspectoratului, Ioan Abrudan a solicitat o intrevedere cu liderul Sindicatului Liber din Invatamant (LSI) Salaj, Eusebiu Lehene, pe tema reducerii cheltuielilor publice prin impunerea a opt zile libere neplatite. Noi avem o decizie la nivelul Federatiei, pe care o respectam, astfel ca zilele libere fara plata nu vor fi luate dupa cum impune Guvernul. Referitor la nota trimisa inspectoratelor scolare de catre minister, nu suntem de acord sa efectuam cele opt zile libere neplatite pe perioada vacantei. Nici nu putem accepta ca pe luna noiembrie sau decembrie sa lucram si sa nu ne primim banii. Ba mai mult, consideram ca masura Ministerului Educatiei prin care au fost stabilite cele opt zile libere neplatite este ilegala. Nu este corect ca retragerea din salariu sa fie aplicata pentru luna noiembrie, iar zilele neplatite sa fie efectuate in decembrie. Dar este doar o nota interna ce nu are caracter de act normativ. Astfel ca lucrurile vor ramane asa cum s-a stabilit la nivelul Federatiei. Noi nu-i vom obliga pe cei care vor sa lucreze fara bani, insa noi avem obligatia sa le deschidem ochii, a mentionat Lehene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »