Profesorii – neplatiti pentru participarea la bacalaureat?!

Magazin Salajean 17 februarie 2010 0

Profesorii - neplatiti pentru participarea la bacalaureat?!

O noua forma a examenului de bacalaureat, o alta modalitate de plata a profesorilor… mai bine zis, de neplata a profesorilor. Ministerul Educatiei nu a stabilit, pana acum, sub ce forma sau daca vor fi remunerati supraveghetorii si corectorii la bacalaureat, cu toate ca probele de examen au inceput deja.

Supraveghetorii si corectorii la bacalaureat s-ar putea sa nu fie platiti pentru aceasta activitate. Ministerul Educatiei nu a facut niciun fel de informari privind modalitatea de plata a profesorilor care participa la examenul de bacalaureat, sindicatele din invatamant atentionand asupra faptului ca in bugetul institutiei nu sunt prevazute sume speciale pentru acest lucru. Potrivit Ministerului Educatiei, cadrele didactice sunt obligate sa participe cel putin la probele programate in timpul anului scolar.

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean, Ioan Abrudan, ne-a spus, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu s-a primit niciun ordin de la minister cu privire la plata profesorilor participanti la examenul de bacalaureat. Si in anii trecuti, grila de remunerare a profesorilor evaluatori si corectori la bacalaureat aparea dupa inceperea probelor de examen.

Asteptam decizia ministerului in aceasta privinta, a precizat Abrudan. Liderii sindicalisti se tem insa ca Ministerul Educatiei nu va plati profesorii evaluatori si supraveghetori prezenti la bacalaureat, bazandu-se pe faptul ca orele respective ar putea fi incadrate in norma didactica si pe spiritul de sacrificiu al profesorilor, care vor merge la evaluare din datorie. Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) spun ca singura forma de protest in acest caz este ca profesorii sa nu mearga la supraveghere si corectare.

Anul trecut, sumele prin care a fost remunerata activitatea de supraveghere si evaluare la bacalaureat au fost considerabil diminuate fata de 2008. Astfel, daca in 2008, profesorii evaluatori la examenul de bacalaureat au primit 7,5 lei pentru fiecare lucrare corectata, anul trecut au primit doar 4 lei.

Profesorii din comisiile pentru examinarea orala au primit cate 2 lei pentru fiecare elev examinat, iar o zi de supraveghere a fost platita cu 25 de lei, in timp ce in 2008 se primeau 4,7 lei pentru fiecare elev evaluat, iar supraveghetorii au primit 64 lei pe zi. Cel mai mult au primit universitarii presedinti ai centrelor de examen si ai centrelor de evaluare, ale caror indemnizatii pentru bacalaureat au pornit in 2009 de la 800 de lei, fata de minimum 1.150 de lei in 2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »