Profesorii isi deconteaza naveta in salile de judecata

Magazin Salajean 15 octombrie 2010 0

Profesorii isi deconteaza naveta in salile de judecata

Desi au salariile taiate, cadrele didactice salajene sunt nevoite sa mai scoata bani din propriile buzunare pentru a ajunge la scoala, cu toate ca primariile ar trebui sa acopere aceste cheltuieli. Prin urmare, profesorii salajeni se pregatesc, din nou, sa dea statul in judecata.

Potrivit presedintelui Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, in majoritatea comunelor din judetul Salaj, nu se mai deconteaza cheltuielile de transport ale profesorilor. Legea reglementeaza clar modalitatea de decontare a navetei cadrelor didactice. Insa primariile motiveaza ca nu dispun de fondurile necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. Nu ne ramane decat sa actionam in judecata institutiile statului. Vom demara actiunea de strangere de semnaturi si ne vom adresa instantei de judecata pentru a ne primi drepturile cuvenite prin lege. Situatia este cu atat mai grava din moment ce, fata de anul trecut, cand doar cateva primarii nu plateau naveta profesorilor, acum s-a ajuns la majoritatea, a declarat Eusebiu Lehene.

Un cadru didactic, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a declarat ca se gandeste sa ia drumul strainatatii din cauza salariului mic primit pentru o luna de munca. Pe langa faptul ca primesc un salariu lunar de 650 de lei, mai trebuie sa platesc si naveta la scoala, de aproximativ 100 de lei. Nu-mi permit sa traiesc cu un asemenea salariu, a declarat acesta.

Un proiect initiat de un deputat iesean ar putea insa inlatura aceste neajunsuri. Si anume, pentru ca profesorii sa nu mai fie nevoiti sa suporte din salariu cheltuielile cu naveta, din cauza ca primariile fie nu isi permit, fie refuza sa faca ele decontul, aceasta cheltuiala ar putea trece in atributiile directe ale Consiliul Judetean. Proiectul prevede ca plata echivalenta a costurilor de transport sa fie efectuata de catre Consiliul Judetean prin repartizarea din sumele defalcate catre autoritatile publice locale intr-un cont special cu destinatia decontarea transportului personalului didactic. Acest lucru se va face in baza unei cereri insotite de un raport intocmit de catre Inspectoratul Scolar Judetean din care sa rezulte situatia personalului didactic care face naveta pentru anul scolar in curs.

De asemenea, in proiectul de lege este mentionat faptul ca profesorii care nu vin la scoala cu un mijloc de transport in comun, deoarece acesta nu exista, ar trebui sa primeasca contravaloarea a 7,5 litri de benzina la 100 de kilometri parcursi. Proiectul va fi depus ca amendament la noua Lege a Educatiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »