Procent ridicol de finanțare a școlilor din partea primăriilor din județ

Doar 0,6 la sută din totalul finanţării pe anul 2016 au primit unităţile de învăţământ din România de la primăriile şi consiliile judeţene. Este echivalentul a 21 de lei pe elev, pe an. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, în judeţul Sălaj, primăriile s-au implicat într-un procent de 1,47 la sută în finanțarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ.

Cel mai recent raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi, reflectă, din nou, subfinanţarea cronică a Educaţiei şi şcolilor româneşti.

În anul 2016, primăriile și consiliile județene au contribuit la finanțarea școlilor cu suma de 65.087.355 lei, sumă care reprezintă un procent de doar 0,60 la sută din finanțarea de bază efectuată de la bugetul de stat.

Suma de 65 de milioane de lei, cât au alocat primăriile şi consiliile judeţene din bugetele proprii pentru finanţarea de bază a şcolilor din localităţile sau judeţele lor, raportată la cele trei milioane de elevi, înseamnă o alocare de aproximativ 21 de lei pe an, pentru fiecare elev. Restul finanţării a fost asigurată din Bugetul Central.

Finanţarea de bază, aprobată anual prin legea bugetului de stat, se repartizează pe comune, oraşe şi municipii de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, cu asistenţa tehnică de specialitate a inspectoratelor şcolare judeţene.

Dacă vor să susțină școlile din localitățile lor, primăriile și consiliile locale au posibilitatea să o facă, potrivit art. 103 alin.(2) din Legea nr. 1/2011, care prevede: ”Consiliile locale şi consiliul judeţean, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot contribui din bugetele proprii la finanţarea de bază şi complementară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.”

 

3 Thoughts to “Procent ridicol de finanțare a școlilor din partea primăriilor din județ”

  1. Anonim

    Articol de caca din care omul de rand intelege doar ca primariile nu sunt interesate sa sustina invatamantul. Domnu ziarist din documentul la care faceti referire reiese clar ca aceste sume sunt legate de cheltuielile de personal (vezi subventionarea transportului profesorilor). In document o sa vedeti si judete cu zero contributie la acest capitol. Nu se spune nimic in document despre investitiile primariilor in imobilele in care se desfasoara activitatile educative. Cam superficial domnu ziarist…

    1. cadru didactic

      esti vreun ” edil” care se simte cu musca pe caciula sau esti analfabet functional, adica nu pricepi ceea ce citesti?
      În anul 2016, primăriile și consiliile județene au contribuit la finanțarea școlilor cu suma de 65.087.355 lei, sumă care reprezintă un procent de doar 0,60 la sută din finanțarea de bază efectuată de la bugetul de stat” nu e clar? Primarii dispun repartizarea banilor, este vorba despre suma per total alocata scolilor, ce tot bati campii cu banii de transport pt cadre? Da, se dau bani pt asa ceva i sa doar cu banii astia scot ochii oamenilor, asta numesti tu investitie in educatie? Sumele si procentele vorbesc de la sine! Reciteste articolul si lasa propaganda asta penibila, ca nu ţine!

  2. Anonim

    10.11 – ce rau e cand articolele astea „de caca” spun adevarul, asa-i? Moare tara asta din cauza voastra! ne-am saturat de voi.

Leave a Comment