Primii titulari “pe viaţă” în şcolile sălăjene

Magazin Salajean 9 martie 2011 0

Primii titulari “pe viaţă” în şcolile sălăjene

Un număr de 37 de suplinitori calificaţi din Sălaj au devenit titulari pe post în unităţile de învăţământ în care predau, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj validând cererile acestora la începutul săptămânii. Aceasta este prima generaţie de profesori încadraţi pe viaţă drept titulari la nivelul unităţilor şcolare.

Doar 60 la sută dintre suplinitorii calificaţi care au optat pentru titularizarea la nivelul unităţilor de învăţământ au primis aviz favorabil din partea consiliului administrativ al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. Inspectorul şcolar general al instituţiei, Ioan Abrudan, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că solicitanţii respinşi nu întruneau toate condiţiile necesare prin care să devină titulari pe post. Dintre cele 70 de cereri înregistrate de cadrele didactice încadrate ca suplinitori calificaţi, în vederea obţinerii titularizării, 37 au fost validate în cursul zilei de luni în consiliul de administraţie al inspectoratului. Celelalte au fost respinse pentru că nu îndeplineau cumulativ următoarele condiţii: postul să fie vacant şi să aibă viabilitate cel puţin patru ani, candidatul să fi obţinut cel puţin nota 7 la concursurile naţionale de titularizare în ultimii trei ani, să ocupe postul de suplinitor pe întreg anul şcolar în curs, să aibă decizie de numire pe post de la 1 septembrie, iar postul să aibă cel puţin 16 ore în specialitate, a afirmat Abrudan.

Listele cuprinzând deciziile admis/respins ale solicitanţilor au fost afişate, în cursul zilei de ieri, la avizierul ISJ Sălaj şi pe site-ul instituţiei. Am hotărât în consiliul de administraţie să afişăm şi motivul pentru care solicitanţii au fost respinşi astfel încât candidaţii să poată depune eventualele contestaţii în funcţie de aceste decizii, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Sălaj. Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii în cursul acestei zile, inclusiv mâine, urmând ca vineri să fie soluţionate iar rezultatele finale afişate în aceeaşi zi. Suplinitorii calificaţi admişi vor deveni titulari pe post începând cu data de 1 septembrie 2011.

Potrivit inspectorului general şcolar, titularizarea cadrelor didactice la nivelul unităţilor de învăţământ sunt un lucru necesar, deoarece aduc continuitate în sistem. Mai precis, profesorii nu vor mai fi schimbaţi de la an la an, astfel încât elevii să se obişnuiască şi să asimileze modalităţile de predare.

Acesta este ultimul an în care se mai organizează concurs naţional de titularizare, conform prevederilor Legii Educaţiei nr.1/2011. Titularizarea suplinitorilor calificaţi este doar una dintre măsurile tranzitorii până la punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, înainte de începerea noului an şcolar.

La nivelul judeţului Sălaj, necesarul de personal didactic pentru funcţionarea unităţilor de învăţământ este de circa 3.500 de cadre didactice. Dintre acestea, aproximativ 2.800 au obţinut titularizarea prin susţinerea concursurilor naţionale şi sunt angajate pe termen nelimitat în învăţământ, în timp ce 37 de dascăli care au obţinut titularizarea pe bază de dosare sunt titulari pe viaţă la nivelul unităţilor de învăţământ.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »