Primii pasi spre lumea din afara familiei

Magazin Salajean 5 martie 2007 0

Primii pasi spre lumea din afara familiei

Trei ani este varsta la care copilul incepe, de obicei, gradinita. Aceasta este varsta optima la care micutul poate suporta sa isi paraseasca mama temporar. El nu mai este copilasul ei micut, ci incepe sa devina un elev printre ceilalti, pierzandu-si pozitia privilegiata pret de cateva ore. Acum el poate sa se acomodeze cu viata in colectivitate, desi la inceput are o retinere fata de ceilalti si abia asteapta sa vina mama si tata sa-l ia inapoi acasa. La gradinita copilul invata primele sale poezii, sa se orienteze in timp si sa faca distinctie intre inainte si dupa, intre dimineata si dupa-amiaza.

In judetul Salaj functioneaza 236 de gradinite, din care 15 sunt cu program prelungit. Totalul copiilor inscrisi in aceste unitati de invatamant prescolar sunt 9.511.

Din dorinta de a vedea mediul in care isi desfasoara activitatea copiii am vizitat Gradinita cu program normal si prelungit Ion Creanga. Directorul unitatii, Maria Zoicas, are in grija in acest an scolar 260 de copii, impartiti pe 10 grupe ( grupa mica, mijlocie, mare, grupa pregatitoare, grupa combinata maghiara si grupa combinata cu program normal). Cladirea gradinitei cuprinde 10 sali de grupa, o sala de sport, o biblioteca, o sala de calculatoare, o sala de mese, un cabinet medical, o bucatarie, precum si un teren de sport. In ceea ce priveste serviciile oferite, directorul unitatii a afirmat ca sunt gratuite, cu exceptia mesei zilnice a micutilor, care se plateste cu 5,5 RON. Copiii sunt initiati in arta cunoasterii de un numar de 20 de cadre didactice, care urmeaza in fiecare an cursuri de formare continua. Directorul a precizat ca la solicitarea parintilor sau a comunitatii copiii pot beneficia, incepand cu grupa mica, de initierea adecvata varstei, in vederea comunicarii in limba engleza, germana, precum si in domeniul informaticii.

In cursul diminetii, primirea copiilor se face intre orele 7 si 8.30 la camin, iar in intervalul orar 8 – 8.30 la gradinta cu program normal. In schimb, programul se incheie intre orele 17 – 18 la camin si 12.30 – 13 la gradinita.

Inscrierile pentru anul scolar 2007-2008 au inceput inca de ieri, numarul de locuri disponibile fiind de 25 la grupa mica – initiere in limba engleza; 25 la grupa mica – initiere in limba germana, 4 locuri la grupa combinata maghiara si 6 locuri la gradinita cu program normal. Actele necesare pentru dosarul de inscriere sunt: o adeverinta de salarizare a parintilor, o copie dupa certificatul de nastere a copilului nelegalizata, un dosar plic si certificatul medical de sanatate la zi al copilului.

La plecare am constatat ca desi este prima zi de inscriere in anul scolar viitor, parintii nu ezita sa soseasca pentru a le asigura micutilor din timp un loc la gradinita.

Felker Enik

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »