Prima proba la evaluarea nationala, fara probleme in Salaj

Magazin Salajean 26 iunie 2012 0

Prima proba la evaluarea nationala, fara probleme in SalajProba de Limba si literatura romana din cadrul evaluarii nationale s-a derulat fara probleme, ieri, in Salaj. La nivelul judetului sunt inscrisi, in aceasta sesiune, aproximativ 2.100 de absolventi de gimnaziu. Acesta este primul an in care elevii sustin examenul fiind supravegheati video.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat ca activitatile din prima zi au decurs conform metodologiei privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale. Din informatiile primite din teritoriu, proba de Limba si literatura romana s-a desfasurat fara probleme. Subiectele au ajuns la timp in sali si au fost repartizate candidatilor. De asemenea, nu au fost elevi eliminati din examen, ne-a declarat, ieri, Ioan Abrudan.

Evaluare nationala se sustine, la nivel de judet, in 77 de centre de examinare. Rezultatele obtinute de candidati vor alcatui, impreuna cu procent din media anilor de gimnaziu, nota de admitere la liceu.

Pentru aceasta sesiune, elevii de gimnaziu au primit, la proba de Limba si literatura romana, doua texte de rezolvat. La primul subiect, candidatii au avut de analizat un fragment din opera Ciresarii, de Constantin Chirita. Acestia au avut de rezolvat subiecte de fonetica, gramatica si literatura: sinonimia unor cuvinte, ce inseamna semnul exclamarii, sa gaseasca un epitet si o enumeratie in text, doua moduri de expunere utilizate in text si sa explice in 30-50 de cuvinte semnificatia unei secvente din text. De asemenea, elevii au avut de facut o compunere de 10-15 randuri, in care sa-si prezinte opinia despre mesajul fragmentului din Ciresarii.

Subiectul al doilea a vizat cunostintele despre textele non-literare. Absolventii de gimnaziu au primit un fragment din articolul Kindle, de Ion Vianu, publicat in revista Dilemateca. Elevii au trebuit sa precizeze numele autorului, numele articolului, sa desprinda mai multe informatii din text. Au primit doua fraze in care au trebuit sa stabileasca subordonata si tipul acesteia si sa descopere valoarea morfologica si sintactica a trei cuvinte din text. Totodata, elevii au avut de realizat o alta compunere de 10-15 randuri prin care sa scoata in evidenta trasaturile unui coleg sau prieten pasionat de lectura.

Astazi, intra in examen candidatii la proba scrisa de limba si literatura materna, urmand ca miercuri, 27 iunie, sa sustina proba de matematica. Primele rezultate se vor afisa in data de 29 iunie, in aceeasi zi fiind inscrise si eventualele contestatii. Candidatii la evaluarea nationala vor afla rezultatele finale dupa rezolvarea contestatiilor, respectiv in data de 2 iulie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »