Prima proba la bacalaureat in Salaj – 20 de “victime”

Magazin Salajean 23 august 2011 0

Prima proba la bacalaureat in Salaj - 20 de “victime”

Aproape jumatate dintre cei 50 de candidati salajeni inscrisi pentru sustinerea probelor orale de evaluarea competentelor din cadrul sesiunii de toamna a bacalaureatului s-au impiedicat de prima proba a acestui examen national. Concurentii si-au taiat creanga de sub picioare neindeplinind conditia minima pentru promovarea acestor probe: prezenta. Potrivit metodologiei de bacalaureat, probele orale nu sunt eliminatorii, cu admis sau respins, simpla prezenta in salile de examen asigurand candidatilor reusita. Singura sansa sa nu treaca aceste probe o reprezinta frauda, pedepsita cu eliminarea candidatului din examen si interzicerea prezentarii acestuia la urmatoarele doua sesiuni de bacalaureat de anul viitor.

Probele orale au inceput in cursul zilei de ieri, cu cea de evaluarea competentelor lingvistice la Limba si literatura romana. Dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Rodica Costache, aproape jumatate dintre candidatii inscrisi nu s-au prezentat pentru sustinerea acestei probe. Un numar de 50 de candidati s-au inscris, la nivelul judetului Salaj, pentru sustinerea probelor orale din cadrul examenului de bacalaureat din sesiunea de toamna. Insa, dintre acestia, 20 nu s-au prezentat la proba orala de limba romana, avuta loc in cursul zilei de luni. Prin urmare, nu vor mai putea promova examenul de bacalaureat in cursul acestei sesiuni, ne-a declarat Rodica Costache.

Pentru sesiunea de toamna a bacalaureatului, la nivelul judetului Salaj au fost constituite trei centre de examinare, respectiv Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, Grupul Scolar Octavian Goga din Jibou si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Simleu Silvaniei. Candidatii nu pot intra in salile de examen cu manuale, dictionare, notite si insemnari care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile sau orice alt mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Cei care vor intra in examen cu astfel de materiale vor fi eliminati, indiferent daca le-au folosit sau nu. Potrivit ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, subiectele din cea de a doua sesiune a bacalaureatului vor avea acelasi grad de dificultate precum cele din sesiunea anterioara, din iunie-iulie.

Daca pentru probele orale s-au inscris doar 50 de candidati, probele scrise incadreaza aproape 1.000 de absolventi de liceu. Dintre acestia, aproape 900 au cazut probele de examen in prima sesiune de bacalaureat din acest an, iar 99 sunt absolventi ai promotiilor anterioare.

Examenul continua cu proba de evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, in intervalul 23-24 august, si cu cea de evaluare a competentelor digitale in zilele de 25 si 26 august. Probele scrise incep in 29 august, cu cea de Limba si literatura romana, si se incheie in 2 septembrie, cu proba la alegere a profilului sau specializarii. Primele rezultate se afiseaza in 4 septembrie. Dupa rezolvarea eventualelor contestatii, in data de 7 a lunii viitoare fiind afisate rezultatele finale ale examenului de bacalaureat din sesiunea de toamna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »