Planul vacanţelor şcolare de anul viitor, bătut în cuie

Magazin Salajean 1 iunie 2011 0

Planul vacanţelor şcolare de anul viitor, bătut în cuie

Începând de anul viitor şcolar, elevii vor avea mai puţine vacanţe pe parcursul celor două semestre, într-adevăr mai lungi, astfel încât numărul de săptămâni de cursuri să rămână acelaşi ca şi anul în curs. În plus, în săptămâna anterioară vacanţei de primăvară, elevii îşi vor putea face singuri orarul, urmând să aleagă între activităţi sportive, artistice şi civice.

Potrivit ordinului ministrului Daniel Funeriu, nr. 4292 din 24 mai, în următorul an şcolar, elevii vor avea vacanţe de iarnă şi primăvară mai lungi cu câte o săptămână. Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că aceste modificări în structura anului şcolar intră într-un tipar agreat atât de către părinţi, cât şi de cadrele didactice. Perioada anului şcolar rămâne neschimbată, începând cu data de 1 septembrie şi finalizându-se în 31 august. În schimb, vacanţa de vară, care era până acum una dintre cele mai lungi din Europa, se reduce cu o săptămână, respectiv din 12 septembrie şi până în 22 iunie. Numărul de săptămâni de cursuri rămâne acelaşi, de 36 de săptămâni. Pentru învăţământul liceal, clasele terminale, cursurile ţin 33 de săptămâni, urmate de patru săptămâni în care susţin examenele naţionale. Elevii din clasele a VIII-a vor merge la şcoală timp de 35 de săptămâni, în ultima susţinând evaluarea naţională, a declarat Abrudan.

Ca şi elemente de noutate, vacanţa intersemestrială, care nu făcea decât să rupă ritmul de învăţare al copiilor abia întorşi la şcoală, dispare prin noul calendar. Primul semestru se va încheia pe 23 decembrie, iar elevii vor rămâne în vacanţa de iarnă timp de trei săptămâni, până în data de 15 inclusiv, cu una mai mult decât în ultimii ani. Prelungirea acestei vacaţe este un lucru binevenit din mai multe puncte de vedere. Şi anume, perioada de iarnă este cea în care apare cel mai mare absenteism şcolar, fie din cauza temperaturilor scăzute, fie a drumurilor înzăpezite greu accesibile în mediul rural, a menţionat inspectorul şcolar.

Semestrul al doilea începe luni, 16 ianuarie 2012, şi se va încheia în data de 22 iunie. Copiii vor mai avea în acest interval o vacanţă de două săptămâni, respectiv în perioada 7-22 aprilie, sărbătorile pascale urmând să fie prinse chiar la mijlocul acestei perioade, pe 15 aprilie.

O altă noutate importantă este iniţiativa Şcoala altfel. Pentru prima dată în istoria şcolii româneşti, elevii vor putea să-şi aleagă pe parcursul unei săptămâni – cea premărgătoare sărbătorii de primăvară – cursurile pe care le vor urma. La fel ca în şcolile americane, propunerile vor fi formulate democratic, de toţi actorii sistemului: copii, părinţi şi cadre didactice. Elevii vor putea să opteze ce activităţi vor să frecventeze în funcţie de pasiunile, de interesele şi de abilităţile fiecăruia, printre care activităţi de protecţia mediului, de educaţie rutieră, activităţi de parteneriat, vizite de studii între şcoli, tabere etc. De menţionat că această săptămână este obligatorie pentru toţi elevii, absenţele realizate fiind trecute la disciplina purtare, a afirmat Ioan Abrudan. În plus, în aceeaşi săptămână se vor desfăşura şi olimpiadele şi concursurile naţionale.

Elevii din clasele primare vor mai avea o săptămână de pauză, între 22 şi 30 octombrie. Vacanţa de vară e prevăzută din 23 iunie până în 9 septembrie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »