Peste 850 de copii vor invata in scoli si gradinite neautorizate sanitar

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Peste 850 de copii vor invata in scoli si gradinite neautorizate sanitar

Un numar de 23 de scoli si gradinite din Salaj asteapta inceperea noului an scolar fara sa aiba autorizatii sanitare de functionare. Astfel, actul respectiv a fost retras de conducerea Directiei de Sanatate Publica Salaj in cazul Scolii cu clasele I-IV Lompirt, al Gradinitei din Lompirt, al Gradinitelor si al Scolilor cu clasele I-IV din Ilisua si Bozies, al Scolilor cu clasele I-IV din Doh (una, n.r.) si Faget (doua, n.r.), al Gradinitelor din Doh, al Scolii Gimnaziale din Mesesenii de Sus, al Gradinitei din Faget, al Scolii si al Gradinitei din Port. Pentru alte doua unitati de invatamant – Scoala Gimnaziala din Chiesd si Gradinita din Pusta Vale, autorizatia sanitara a fost suspendata temporar, iar in cazul altor sase unitati de invatamant din judet, actul respectiv lipseste cu desavarsire. Este vorba despre scolile din Mesesenii de Sus si Mesesenii de Jos si din Bic, precum si de Gradinitele din aceleasi trei localitati.

Aceste unitati de invatamant reprezinta 4,7 la suta din totalul de 456 de scoli si gradinite existente in judet, in ele urmand cursurile 857 de copii, alti 40.516 de copii urmand sa inceapa anul scolar in unitati de invatamant unde conditiile sunt decente.

Risca amenzi drastice

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, ne-a declarat, referitor la autorizatia igienico-sanitara, ca aceasta se elibereaza in baza unei declaratii pe proprie raspundere cum ca unitatea indeplineste cerintele necesare primirii copiilor, semnata de directorii scolilor si gradinitelor cu personalitate juridica. „In 30 de zile de la depunerea acestui act, inspectorii sanitari se prezinta pentru a verifica daca lucrurile declarate se constata in teren. Acolo unde acest lucru nu se intampla, se aplica sanctiuni, conform legislatiei in vigoare”, a declarat directorul DSP Salaj.

Spre deosebire de anii trecuti, in 2011 amenzile care pot fi acordate conducerilor unitatilor de invatamant sunt mult mai mari, directorii riscand sa scoata din buzunar milioane daca nu ofera copiilor conditii decente de studiu.

Controale in intreg judetul

De altfel, pentru a se asigura ca unitatile de invatamant sunt pregatite pentru a primi elevii, inspectorii DSP au demarat controale la sange in intreg Salajul.

Verificarile sunt facute in special in acele scoli si gradinite unde in anii precedenti au fost depistate unele probleme si unde au fost date termene de remediere a acestora.

In multe din aceste cazuri, problemele au fost constatate mai ales in mediul rural, prin colturile uitate de vreme ale judetului. Aici, scolile si gradinitele functioneaza in cladiri ce aduna in spate zeci de ani, incaperile sunt mici si intunecoase, iar grupurile sanitare sunt necorespunzatoare si amplasate in curte. Pe langa aceasta, multe unitati de invatamant sunt deficitare si in ceea ce priveste racordurile la reteaua de apa. Termenele de conformare sus amintite au fost date de inspectorii sanitari tocmai pentru ca autoritatile locale si conducerile scolilor si gradinitelor sa investeasca in proiecte care sa aduca lucrurile la normal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »