Peste 2.600 de candidati intra la probele scrise de bacalaureat

Magazin Salajean 28 iunie 2010 0

Peste 2.600 de candidati intra la probele scrise de bacalaureatPeste 2.600 de absolventi de liceu din judetul Salaj care au promovat probele orale din cadrul examenului de bacalaureat incep, de astazi, probele scrise. Candidatii vor sustine probele in cele opt centre de examinare constituite la nivelul judetului.

Primul hop al probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat este proba de Limba si literatura romana, ce are loc in cursul zilei de astazi. Potrivit presedintelui Comisiei Judetene de Bacalaureat Salaj, Mirel Matyas, sunt inscrisi pentru aceasta proba 2.667 de elevi din judet. La nivelul judetului Salaj au fost constituite opt centre de examen si trei centre zonale de evaluare. Si anume, centrele de examen in care elevii vor sustine probele scrise sunt: Colegiul National Silvania, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian, Liceul Pedagogic Gheorghe Sicai si Grupul Scolar Mihai Viteazul din Zalau, Colegiul National Simion Barnutiu si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu din Simleu Silvaniei si Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou. Celelalte unitati liceale din judet sunt arondate acestor centre de evaluare. Lucrarile candidatilor la bacalaureat vor fi corectate in cele trei centre zonale de evaluare, respectiv Liceul Pedagogic Gheorghe Sicai Zalau (841 de elevi), Grupul Scolar Voievod Gelu Zalau (1.128 de candidati) si Grupul Scolar Ioan Ossian Simleu Silvaniei (698 de candidati).

Pentru abordarea unor eventuale probleme in legatura cu organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a cerut o videoconferinta cu toti inspectorii scolari generali si presedintii comisiilor judetene de bacalaureat. Un singur aspect care, de altfel, nu incurca desfasurarea normala a examenului de bacalaureat este ca in cele 11 centre din judet sunt doar cinci presedinti profesori universitari. Mirel Matyas nu ne-a dezvaluit motivul pentru care nu sunt in toate centrele presedinti profesori universitari, spunand doar ca metodologia de examen permite inlocuirea acestora cu profesori din invatamantul preuniversitar. Acesta a adaugat insa ca sunt asigurate toate conditiile pentru desfasurarea in conditii cat mai bune a examenului de bacalaureat. Duminica a avut loc instruirea profesorilor participanti la bacalaureat.

Examenul incepe la ora 9

Accesul acestora in salile de examen se face pe baza actului de identitate, in intervalul orar 7:30-8:30, urmand ca de la ora 9 sa primeasca subiectele de examen. La probele practice din cadrul profilului artistic, candidatii vor intra in centrul de examen cu cel putin o ora inainte de sustinerea probelor. Accesul candidatilor in sali, cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite si insemnari, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare este strict interzis. Acestia pot introduce in sali si pot folosi in timpul examenului doar acele materiale a caror posibilitate de utilizare este mentionata explicit in metodologie si pe foaia care contine subiectul de examen, respectiv dictionarul la disciplina limba latina sau planul de conturi la disciplina contabilitate.

Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Candidatii care au picat la o proba, pot participa la probele urmatoare, urmand ca in sesiunea urmatoare de Bacalaureat sa o sustina doar pe cea pe care nu a promovat-o.

Se considera promovat la examenul de Bacalaureat, candidatul care a obtinut cel putin nota 5 sau calificativul admis la fiecare proba orala, a obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa sau practica si are media generala minimum 6 (sase). Candidatii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu indeplinesc simultan conditiile mentionate mai sus sunt declarati respinsi. Sansa le surade insa candidatilor care obtin media generala 5,99, deoarece, potrivit metodologiei de bacalaureat, in aceste cazuri media generala se rotunjeste la 6.

Programul probelor scrise

Urmatoarea proba va avea loc in cursul zilei de maine, la Limba si literatura materna, urmand ca miercuri, candidatii sa sustina proba obligatorie a profilului. Ultima proba scrisa din cadrul sesiunii este programata pentru vineri, absolventii avand de sustinut proba la alegere a profilului si specializarii. In data de 4 iunie, dupa, cel mai devreme, ora 16, candidatii vor afla rezultatele obtinute la probele la care s-au prezentat. In aceeasi zi de duminica, intre orele 16 si 20, cei nemultumiti de notare vor putea depune contestatiile. Dupa rezolvarea acestora, in data de 8 iulie, vor fi afisate rezultatele finale de bacalaureat din aceasta sesiune.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »