Peste 2.300 de elevi cu note scazute la purtare

Magazin Salajean 4 martie 2009 0

Peste 2.300 de elevi cu note scazute la purtareElevii din scolile salajene nu stau prea bine la disciplina Purtare. Peste 2.300 de tineri au incheiat semestrul intai al anului scolar 2008-2009 cu nota scazuta la purtare, se prezinta in raportul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj. Cei mai indisciplinati sunt liceenii (cursuri la zi), aflandu-se in top cu 991 de note scazute la purtare, dintre care 229 pentru absente nemotivate. De altfel, nici elevii de gimnaziu nu au fost prea cuminti in primul semestru. Din cei 653 de scolari de gimnaziu sanctionati la disciplina purtare (majoritatea din mediul rural) 29 au avut note la purtare scazuta din cauza absentelor nemotivate cumulate in semestrul intai. De altfel, 560 de elevi ce urmeaza cursurile Scolilor de Arte si Meserii din judetul Salaj au luat note sub 10 la purtare, ponderea cea mai mare regasindu-se tot in mediul rural (401 de elevi). Problema absentelor ar trebui luata in vedere de catre directorii scolari, dar mai ales de catre diriginti. La nivel de judet, din cei 32.927 de elevi inscrisi in primul semestru scolar, 2.336 au avut notele scazute la purtare. De altfel, pentru indisciplina, au primit note sub sapte 418 elevi, dintre care 376 pentru absente nemotivate. Din aceste considerente, cred ca este necesar ca directorii unitatilor de invatamant si dirigintii sa actioneze preventiv. Nu trebuie doar scazute notele la purtare pentru absente, ci trebuie luate masuri in educare a tinerilor, ne-a declarat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj.

51 de exmatriculati pentru absente nemotivate

In anul scolar 2008-2009, in semestrul intai, au fost exmatriculati 51 de elevi, toti pentru absente nemotivate. Conform Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar (ROFUIP) din 2005. art.118, la inregistrarea a 40 de absente nemotivate, elevul este exmatriculat cu drept de reinscriere in anul urmator in aceeasi unitate de invatamant. In aceiasi termeni, elevii pot fi exmatriculati pentru lansarea unor anunturi false privind amplasarea unor materiale explozibile in perimetrul unitatii de invatamant, pentru consum/detinere/comercializare de droguri si alte substante interzise in unitatile scolare sau imprejurimile acesteia sau pentru lovirea profesorilor si a elevilor etc. Exmatricularea fara drept de reinscriere in aceeasi unitate de invatamant are loc in situatiile in care elevul este gasit vinovat pentru trafic de droguri, de introducerea oricarui tip de arme albe sau munitii in perimetrul scolii si imprejurimi, de distrugerea documentelor scolare sau pentru acte de violenta deosebit de grave etc. Exmatricularea din toate unitatile de invatamant, fara drept de reinscriere pentru o perioada de timp se aplica pentru savarsirea unor fapte ce contravin legilor tarii si regulamentelor scolare. Sanctiunile de exmatriculare sunt insotite de scaderea notei la purtare pana la nota unu, in functie de gravitatea faptelor.

Alti 53 de elevi au fost eliminati din unitatile de invatamant din Salaj. Eliminarea presupune suspendarea, pe o perioada de 3-5 zile, si se aplica pentru deteriorarea grava a bunurilor si documentelor scolii, pentru distrugerea materialelor expuse in clase sau pe holuri, pentru frecventarea barurilor in timpul programului scolar, manifestari agresive, injurii la adresa cadrelor didactice, a elevilor si intregului personal din scoala etc. Sanctiunea este insotita de scaderea notei la purtare cu doua, pana la trei puncte. La nivelul judetului Salaj, din cei 53 de elevi eliminati, 44 au primit aceasta sanctiune pentru absentele nemotivate din primul semestru, ne-a comunicat Abrudan.

Tot in primul semestru al anului scolar in curs, 430 de elevi au fost inregistrati in raportul ISJ Salaj pentru abateri disciplinare ale ROFUIP din 2005, art.118 (a-g). Nerespectarea acestor prevederi scolare, cum ar fi repetarea actelor de indisciplina, lipsa carnetului de elev, tinuta necorespunzatoare, indisciplina in timpul orelor, manifestari zgomotoase in clase, pe holuri, folosirea unui limbaj trivial in relatiile cu colegii, agresarea verbala a acestora, jigniri aduse cadrelor didactice, parasirea salii de clasa fara aprobarea profesorului de la ora de curs respectiva etc. atrage dupa sine scaderea notei la purtare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »