Peste 10.000 de elevi vor primi gratuit rechizite scolare

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Peste 10.000 de elevi vor primi gratuit rechizite scolare

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj a gazduit ieri sedinta lunara a Colegiului Prefectural, intalnire in cadrul careia reprezentanti ai ISJ Salaj, Directiei de Sanatate Publica (DSP), Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) si Consiliului Judetean (CJ) au prezentat informatii privind pregatirile pentru anul scolar 2011-2012. In acest context, inspectorul general scolar Ioan Abrudan a prezentat noutatile din sistemul de invatamant, dar si o sinteza privind pregatirile pentru noul an scolar si situatia din Salaj. Astfel, incepand cu acest an scolar, evaluarea elevilor va fi realizata printr-un instrument nou creat, numit portofoliu educational (cartea de identitate educationala a cetateanului folosita inclusiv la admiterea la liceu), fiind introduse si testari ale elevilor in clasa a II-a (evaluare scris-citit si matematica), a IV-a (evaluare, prin esantionare, a competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar, dupa modelul testarilor internationale) si a VI-a (evaluarea elevilor prin doua probe trans-curriculare: limba si comunicare, matematica si stiinte). O alta noutate este programul Scoala altfel – saptamana 2-6 aprilie 2012 va fi dedicata educatiei non-formale, respectiv activitatilor extracurriculare (in aceasta saptamana nu se organizeaza cursuri conform orarului unitatii de invatamant, ci conform unui orar special ce va include ateliere de teatru, dans, muzica, competitii sportive, mese rotunde, dezbateri, activitati de voluntariat sau de interes comunitar, campanii anti-tutun, anti-alcool, anti-violenta etc.

Conform datelor prezentate, in judet exista 465 unitati de invatamant (din care 115 cu personalitate juridica), comparativ cu 467 in anul scolar 2010-2011, fiind desfiintate trei scoli cu clasele I-IV si o gradinita si reinfiintate o scoala si o gradinita. In ceea ce priveste situatia incadrarii cadrelor didactice, dintr-un necesar de 3.332, 2.600 sunt profesori titulari, la care se adauga 732 de norme didactice ce au trebuit asigurate prin miscarile de personal. La ora actuala mai exista 80 de norme didactice neocupate, situatia urmand a fi rezolvata pana la inceperea anului scolar. In acest an scolar, un total de 10.250 elevi cu o situatie materiala precara vor primi gratuit rechizite scolare in valoare totala de 265.247 lei, licitatia pentru achizitia lor fiind in derulare. Pe de alta parte, dintr-un total de 456 de unitati de invatamant din retea, 435 au autorizatie sanitara de funtionare si 23 sunt fara autorizatie, 97,9 la suta din cei 41.373 de elevi si prescolari urmand a invata in unitati autorizate din punct de vedere sanitar.

Cristian Ionescu, vicepresedintele CJ Salaj, a dat asigurari ca, inca din prima zi de scoala, elevii si prescolarii vor beneficia de produsele lactate si de panificatie acordate gratuit in cadrul Programului lapte-corn.

Privitor la asigurarea climatului de siguranta publica in incinta si zona adiacenta a unitatilor de invatamant preuniversitar, adjunctul IPJ Salaj, comisar sef de politie Leontin Puscas, a precizat ca, pe baza analizei efectuate impreuna cu conducerea unitatilor de invatamant, au fost identificate doua unitati de invatamant cu grad de risc ridicat (Grupul Scolar Ioan Ossian si Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva din Simleu Silvaniei), 14 cu grad de risc mediu (liceele si grupurile scolare din mediul urban si rural), iar un numar de 234 cu grad de risc scazut. Toate unitatile de invatamant preuniversitar au fost cuprinse in anexele de patrulare auto si pedestre din planul unic de ordine si siguranta publica. In noul an scolar, IPJ Salaj va derula o serie de activitati specifice, printre care: acordarea sprijinului de specialitate in vederea intocmirii planurilor de paza a fiecarei unitati de invatamant; verificarea semnalizarii rutiere verticale si orizontale din zonele unitatilor de invatamant preuniversitar; desfasurarea de actiuni destinate combaterii micului trafic si anihilarea dealerilor care comercializeaza substante etnobotanice in zona scolilor; asigurarea participarii politistilor la sedintele comitetului de parinti, consilii profesorale, ore de dirigentie, in vederea prevenirii violentei in scoli; verificarea unitatilor comerciale aflate in zona adiacenta a acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »