Peste 1.000 de preşcolari, inscrişi in şcolile sălăjene

Magazin Salajean 12 martie 2012 0

Peste 1.000 de preşcolari, inscrişi in şcolile sălăjeneAproape un sfert dintre copiii sălăjeni ai căror părinţi au ales ca, din toamnă, micuţii să meargă la şcoală, au fost deja inscrişi in unităţile de invăţămant sălăjene. In această etapă de inscrieri, stabilită pentru perioada 5-16 martie, se pot depune dosarele de inscriere doar pentru unităţile de invăţămant arondate domiciliului.

Potrivit informaţiilor furnizate de către inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, pană vineri au fost inscrişi in şcolile primare din judeţ peste 1.000 de copii. La nivelul intregului judeţ au fost inscrişi la şcoală, pană la data de 9 martie, un număr de 1.058 de copii. Dintre aceştia, 428 au optat pentru clasa pregătitoare, in timp ce 630 au ales să urmeze, din toamnă, cursurile in clasele I, ne-a declarat Ioan Abrudan.

Inspectorul şcolar susţine că toţi copiii din judeţ vor avea locuri suficiente in clasele pregătitoare şi I, datorită faptului că proiectul planului de şcolarizare pentru anul de invăţămant 2012-2013 este unul destul de generos. Planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor prevede infiinţarea a aproximativ 4.000 de locuri in clasa pregătitoare şi clasa I, in unităţile şcolare din judeţ, suficiente pentru ca toţi copiii să aibă posibilitatea de a se inscrie la şcoală. Conform datelor recensămantului efectuat in luna februarie in judeţ, 1.995 de părinţi au optat pentru inscrierea copiilor clasa pregătitoare, in timp ce 1.989 de părinţi au ales ca odraslele lor să inveţe in clasa I, totalul apropiindu-se foarte mult de locurile prevăzute pentru anul şcolar următor, a menţionat Ioan Abrudan.

Potrivit sursei citate anterior, in prima săptămană de inscrieri in invăţămantul primar nu s-au inregistrat niciun fel de probleme, exceptand startul de luni, cand sistemul informatic implementat, la nivel naţional pentru realizarea inscrierilor, a fost intrerupt in dimineaţa zilei de 5 martie, timp de două ore. De asemenea, inspectorul şcolar a afirmat că nicio unitate de invăţămant primar din judeţ nu a epuizat locurile prevăzute in planul de şcolarizare pentru anul viitor, respectiv in clasele pregătitoare şi clasele I.

In aşteptarea unui loc la şcoala preferată

Numărul modic de copii inscrişi in şcolile primare din judeţ ar putea fi şi o consecinţă a faptului că părinţii nu sunt interesaţi să-şi trimită copiii să inveţe la şcolile din circumscripţie. Acest lucru se va putea realiza, insă, doar in cea de-a doua etapă de inscrieri, in perioada 20-27 martie. In acest interval sunt aşteptaţi la inscrieri părinţii care vor să-şi trimită copiii la alte şcoli decat cele din circumscripţie, doar in limita locurilor rămase libere din prima etapă. In perioada 23-25 aprilie se desfăşoară cea de-a treia etapă de inscrieri, cand părinţii copiilor rămaşi neinscrişi se pot intoarce pe locurile stabilite conform circumscripţiei şcolare. In cazurile in care locurile din şcolile din circumscripţie au fost ocupate, se vor putea face suplimentări de clase, astfel incat toţi copiii să aibă un loc la şcoala arondată domiciliului, a declarat Ioan Abrudan.

Potrivit reprezentantului Invăţămantului sălăjean, este puţin probabil să se ajungă la astfel de situaţii, pentru faptul că părinţii aleg, de regulă, să-şi trimită copiii la şcoli cat mai aproape de locuinţă. Sunt puţine cazurile in care sunt ne aşteptăm la mai multe solicitări pentru inscrierea copiilor la o anumită unitate de invăţămant. Din experienţa anilor trecuţi, părinţii işi trimit copiii la şcolile cat mai aproape de casă ori de serviciu, dată fiind varsta fragedă a micuţilor. La trecerea in invăţămantul gimnazial, rămane la decizia părinţilor de a-şi transfera copiii la alte unităţi, in funcţie de şcoala dorită şi, in unele cazuri, de specificacitatea şcolii, a precizat inspectorul şcolar.

Ultima etapă pentru inscrierea copiilor in invăţămantul primar cuprinde două perioade. Intre 2 şi 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinţi au solicitat inscrierea la altă şcoala decat cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial din lipsă de locuri. Ulterior, intre 11 şi 18 mai vor fi inscrişi copiii care nu au fost cuprinşi in nicio unitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »