Pentru anul scolar 2009-2010: Orele de sport si limbi moderne au fost reduse

Magazin Salajean 11 martie 2009 0

Pentru anul scolar 2009-2010: Orele de sport si limbi moderne au fost reduseConform noului plan cadru aprobat de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2009-2010, numarul de ore pe saptamana a fost limitat la maxim 30. Astfel, elevii vor avea mai putine ore de educatie fizica, de limbi moderne (cea de-a doua limba straina) si de cultura de specialitate (educatie plastica si muzica). Efectele acestor modificari nu sunt tocmai benefice pentru tinerii de liceu, a precizat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj. El sustine ca reducerea orelor de curs la aceste discipline va genera neplaceri atat in randul elevilor, dar mai ales in randul profesorilor de specialitate. O asemenea schimbare in programa scolara ar trebui sa se realizeze de catre inspectorii scolari, de specialistii in educatie pornind de la finalitatile care se urmaresc. Dat fiind disciplinele la care s-au redus numarul de ore, cu caracter recreativ, nu cred ca s-a facut cea mai buna alegere. Orele de educatie fizica si sport sunt foarte importante in formarea tinerilor, ca o disciplina recreativa in timpul orelor de curs, dar in principal benefica sanatatii acestora. Insa momentul ales pentru aceasta activitate, de multe ori intre primele ore petrecute de elevi la scoala, este cat se poate de nepotrivit. Cred ca cel mai bine ar fi ca orele de sport sa aiba loc dupa-amiaza, a afirmat Abrudan. O alta schimbare in planul cadrul pentru anul scolar viitor consta in pregatirea elevilor din clasele I-IV la orele de sport de catre invatator si nu de catre un profesor specializat in domeniu, ca pana acum. Aceasta masura va nemultumi si mai mult cadrele didactice specializate in educatie fizica si sport, astfel incat sper ca aceste decizii luate la nivel de minister sa fie in continuare analizate, a declarat Ioan Abrudan.

Tot in cadrul conferintei, inspectorul scolar general ne-a confirmat ca aproape toate cifrele propuse de ISJ Salaj pentru planul de scolarizare pentru 2009-2010 au fost aprobate. Am propus pentru invatamantul liceal 99 de clase, atat pentru cursuri la zi, cat si la seral, insa in planul cadru au fost aprobate doar 93, a precizat Ioan Abrudan. Este vorba de o clasa cu predare in limba germana de la Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, care nu a fost introdusa in planul cadru din cauza numarului redus de inscrisi. De altfel, au fost scoase din planul cadru cate o clasa de la scolile din Galgau – specialitatea servicii, Nusfalau – specialitatea mecanica, de la Grupul Scolar Octavian Goga Jibou – profil electric, de la Grupul Scolar Voievod Gelu Zalau – specializarea estetica si o clasa cu profil mecanic de la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau.

De altfel, pentru anul scolar viitor au fost aprobate sase clase de a IX-a la cursuri cu frecventa redusa, la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau, Gr. sc. Ioan Ossian Simleu Silvaniei, Gr. Sc. Ioachim Pop Ileanda, la scolile din Hida si Nusfalau, si o clasa cu predare in limba maghiara, la seral, la Liceul Reformat Wesseleny Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »