Patru microbuze scolare in… drum spre Salaj

Magazin Salajean 3 decembrie 2010 0

Patru microbuze scolare in... drum spre SalajUnitatile de invatamant salajene aveau de finalizat, pana ieri, planul de scolarizare pentru anul scolar 2011-2012. Proiectul pentru judetul Salaj va fi inaintat de Inspectoratul Judetean Scolar la Ministerul Invatamantului pe data de 13 decembrie. Planul de scolarizare tine cont de finantarea pe baza standardelor de cost; fondurile alocate unitatilor de invatamant vor depinde de numarul elevilor inscrisi.

Ioan Abrudan, inspector general scolar, a mentionat ca metodologia propusa de minister nu aduce mari schimbari fata de anul trecut, ci vine cu indrumari referitoare la fundamentarea acestei lucrari. Procesul de comasare nu poate fi facut de la o zi la alta, cum nici aplicarea standardului de cost pe elev nu s-a facut dintr-o data. Nu am facut presiuni la nivelul niciunei unitati de invatamant din judet in acest sens.

Tinem cont de decizia administratiei locale si de acordul parintilor. Cand vorbim de comasare, avem in primul rand nevoie de un anumit nivel de infrastructura si de un numar minim de mijloace de transport. Astazi, in Salaj sunt 100 de microbuze scolare si ar mai fi nevoie de 12-15, probabil pana la sfarsitul anului vom mai primi patru, a mentionat Abrudan.

Ioan Abrudan a admis ca deocamdata scolile de la Valeni (Cristolt) si de la Preoteasa (Valcau de Jos) nu vor putea fi comasate, din cauza infrastructurii si distantelor, in timp ce la Fodora sunt sanse, daca va fi gasit un mijloc de transport. Pe de alta parte, dupa o lunga odisee, se pare ca Scoala Gimnaziala din Horoatu Crasnei va avea personalitate juridica.

Anul trecut Inspectoratul Scolar i-a retras-o pe considerent ca aceasta va fi atribuita Scolii din Starciu, unde sunt mai multi elevi. Nu ar fi fost singura situatie anormala, respectiv ca scoala din centrul de comuna sa aiba mai putini elevi decat o alta unitate din satele apartinatoare (Bobota si Dersida, Benesat si Alunis).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »