Pana in 1 mai: Prescolarii trebuie inscrisi in clasa intai

Magazin Salajean 4 martie 2009 0

Pana in 1 mai: Prescolarii trebuie inscrisi in clasa intai

Inscrierea copiiilor in clasa intai pentru anul scolar 2009-2010 trebuie sa se finalizeze pana in data de 1 mai 2009, conform recomandarilor venite din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovatiei (MECI). Astfel, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj va trebui sa se asigure ca toate unitatile de invatamant din judet au datele privind strazile arondate fiecarei scoli. Vom reaminti directorilor scolari ca au obligatia inscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc in aria de cuprindere a unitatii de invatamant, iar, in limita locurilor disponibile, a celorlalti solicitanti. De altfel, pentru evitarea neregulilor, fiecare unitate scolara trebuie sa afiseze pana in 16 martie 2009 numarul claselor disponibile in scoli, cat si, in fiecare saptamana, situatia elevilor inscrisi, a precizat Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al ISJ Salaj.

Totodata, conducerile scolilor trebuie sa raspunda, in scris, solicitarilor de inscriere depuse de catre parinti. Legea privitoare la inscrierea copiilor in clasa intai prevede ca pot fi inscrisi in clasa intai copiii care implinesc varsta de sase ani pana la inceperea anului scolar 2009-2010. Copiii care implinesc sase ani pana la finalul anului calendaristic 2009 pot fi inscrisi doar in conditiile in care dezvoltarea lor psiho-somatica le permite, in urma testelor psihologice la care trebuie supusi copiii de medicii psihologi. Parintii care nu doresc sa-si inscrie copiii care au implinit deja sase ani pot face cerere scrisa in scoli pentru amanarea cu un an a inceperii scolii, pana la debutul anului scolar 2009-2010. Prin aceste solicitari si recomandari, MECI doreste finalizarea inscrierilor in clasa intai pana la 1 mai 2009 pentru a putea realiza numarul necesar de posturi pentru invatatori in sistemul preuniversitar inainte de 22 mai, cand inspectoratele scolare vor afisa si publica lista posturilor, respectiv a catedrelor vacante titularizabile. Masurile recomandate de Ministerul Educatiei incearca sa creeze un sistem transparent privind inscrierile in clasa intai, cat si asigurarea de personal calificat pentru posturile de invatatori. Anul trecut au fost inscrisi in clasa intai din scolile salajene in jur de 2.600 de copii.

Pentru anul scolar 2009-2010, s-ar putea ca numarul inscrisilor sa-l depaseasca pe cel de anul trecut, dar nu cu mult, a incheiat inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »