Palatul Copiilor din Zalau – prima Eco-Scoala din tara

Magazin Salajean 9 noiembrie 2006 0

Palatul Copiilor din Zalau - prima Eco-Scoala din taraLa Palatul Copiilor din Zalau a avut loc ieri ceremonia de expunere a Steagului Verde – simbol de recunoastere intenationala in programul Eco-Scoala, eveniment organizat de Palatul Copiilor Zalau in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si Inspectoratul Scolar al judetului Salaj. Palatul Copiilor din Zalau este primul Palat din tara care a obtinut Steagul Verde, statutul de Eco-Scoala si, totodata, prima Scoala din Salaj recunoscuta pe plan international, care are de acum posibilitatea de a colabora cu cele peste 5.000 de scoli de acest fel din lume.

Eco-Scoala este un program international care a pornit de la ideea implicarii elevilor in rezolvarea problemelor de mediu si cresterea gradului de constientizare al acestora privind problemele de mediu, prin studiu in clasa si actiuni concrete in cadrul scolii si comunitatii. Acesta este coordonat la nivel international de Fundatia de Educatie pentru Mediul Inconjurator si sustinut prin programul Natiunilor Unite pentru Mediu. In Romania, programul a fost implementat in anul 1999, in cinci scoli pilot, coordonate de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie si cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, Ministerul Industriei si Resurselor si al Comisiei Nationale UESCO.

Palatul Copiilor din Zalau este implicat in program de trei ani, timp in care au reusit sa demonstreze Comisiei de Evaluare ca se implica activ in program, atragand in planul de activitati o mare parte a comunitatii locale si scolare, prin colaborarea cu autoritatile locale.Coordonatoarea proiectului Eco-Scoala pentru judetele Salaj, Arad si Bihor, prof. Claudia Dehelean a marturisit in cadrul ceremoniei de expunere a Steagului Verde ca, in ciuda faptului ca initial acest proiect a fost conceput pentru scoli, implementarea lui la Palatul Copiilor din Zalau s-a dovedit eficieneta, reusindu-se implicarea tuturor cercurilor de activitate din cadrul Palatului. La ceremonie au mai luat cuvantul directorul institutiei mai sus mentionate, Iaan Muresan, care a tinut sa precizeze ca expunerea Steagului Verde nu este o chestie formala, ci implica o serie de activitati si colaborari elevi-parinti-dascali-institutii publice locale, nationale si internationale, adaugand ca, pana in acest moment, cea mai buna colaborare au avut-o cu Agentia pentru Protectia Mediului Salaj si ca si-ar dori o mai buna colaborare cu Primaria Zalau si Prefectura Salaj. La ceremonie au mai luat parte reprezentanti ai Primariei, Prefecturii, si Dorel Lungu , director in cadrul Sistemului de Gospodarire al Apelor Salaj, elevi si profesori de la scoala gimnaziala S. Barnutiu si Liceul Pedagogic Gh. Sincai, scoli inscrise in program.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »