Părinţii elevilor sălăjeni, educaţi să-şi ţină odraslele departe de droguri

Magazin Salajean 28 martie 2011 0

Părinţii elevilor sălăjeni, educaţi să-şi ţină odraslele departe de droguri

Peste 100 de părinţi ai elevilor din judeţul Sălaj au fost consiliaţi cum să-şi ţină copiii departe de droguri, dar şi cum să depisteze dacă aceştia consumă astfel de substanţe. Activităţile desfăşurate în acest sens fac parte din programul de prevenire familial Eu şi copilul meu, implementat în cursul acestei luni de reprezentanţii Centrului de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Sălaj.

Consilierul principal al centrului, Valer Merce, a declarat că obiectivul general al programului îl reprezintă creşterea factorilor familiali de protecţie şi reducerea factorilor familiali de risc faţă de consumul de tutun, alcool şi droguri la preadolescenţii cu probleme de comportament şi la cei proveniţi din familii cu statut socio-economic scăzut. Programul presupune atât activităţi realizate în mod direct, cu părinţii, cât şi cu ajutorul consilierilor şcolari, prin intermediul cursurilor de formare pentru dezvoltarea de competenţe de formare familială în abilităţi educative. Educaţia, definită în termeni foarte generali, este un proces al cărui scop esenţial este de a înlesni o anumită modificare de comportament. Părinţii sunt primii profesori ai copilului, ei începând educarea copilului din familie. Împreună cu părinţii, şcoala îşi are rolul ei bine stabilit, intervenind în dezvoltarea primară a copilului. În acest context, consilierea părinţilor în scopul îmbunătăţirii relaţiilor cu propriii copii, după principii ştiinţifice de psihopedagogie, devine o necesitate. Pentru a fi eficiente, programele de prevenire trebuie să conţină în egală măsură atât informare, cât şi schimbare de atitudini şi formare de abilităţi. Astfel, ne dorim cooptarea a cât mai multor părinţi în acest program care se va desfăşura până la sfârşitul anului calendaristic, a declarat Merce.

Potrivit acestuia, până la această dată au fost consiliaţi peste 100 de părinţi din unităţi şcolare, respectiv Colegiul Naţional Simion Bărnuţiu din Şimleu Silvaniei şi Grupul Şcolar Octavian Goga din Jibou. Programul Eu şi copilul meu este structurat ca un program de prevenire familial, de tip selectiv care, punând clar accentul pe formare de abilităţi, include de asemenea informarea şi schimbarea de atitudine. Acest program este parte a proiectului RO 0047 Formare familială în abilităţi educative privind prevenirea consumului de tutun, alcool şi droguri, finanţat prin Mecanismul Financiar al SEE.

Printre obiectivele specifice se numără: dezvoltarea abilităţilor de comunicare eficientă între părinţi şi copii, îmbunătăţirea supravegherii comportamentului copiilor, dezvoltarea abilităţii părinţilor de a stabili reguli de comportament clare şi coerente, exersarea strategiilor de rezolvare eficientă a conflictelor dintre părinţi şi copii, diminuarea frecvenţei şi intensităţii conflictelor în familie, precum şi îmbunătăţirea competenţelor consilierilor şcolari în domeniul consilierii familiale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »