O treime din posturile de suplinitori au ramas neocupate

Magazin Salajean 29 august 2011 0

O treime din posturile de suplinitori au ramas neocupate

Cu numai doua saptamani inainte de inceperea scolii, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj nu are suficiente cadre didactice pentru ocuparea tuturor posturilor vacante in scoli. Peste 180 de locuri au ramas libere in urma sedintelor organizate, saptamana trecuta, pentru suplinitorii calificati, iar numai o parte vor putea fi ocupate in sistem de plata cu ora sau de catre suplinitori necalificati. Prin urmare, pentru necesarul de dascali in noul an scolar, s-ar putea sa mai fie nevoie de o sesiune de examene pentru suplinitori in luna septembrie.

Rezultatele dezastruoase obtinute de candidatii salajeni la concursurile de titularizare si suplinire au creat o situatie similara la ocuparea posturilor de suplinitori vacante pentru anul scolar urmator. Aproximativ 180 de posturi au ramas vacante in unitatile de invatamant salajene, in urma sedintelor de repartizarea posturilor pentru suplinitorii calificati din 24 si 25 august. Inspectorul scolar de resurse umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Viorel Lungu, a declarat ca numarul mare de catedre ramase libere este cauzat de faptul ca nu au fost suficienti candidati. Din numarul total de posturi scoase la concurs pentru suplnitorii calificati, 183 au ramas neocupate, respectiv 96 posturi complete si 87 de fractiuni de norma. Pentru ocuparea acestora, in data de 29 august, directorii unitatilor de invatamant vor putea incadra unele catedre in sistem de plata cu ora: dascalilor titulari, suplinitorilor calificati, dar si pensionarilor activi in sistem. Cele ramase libere si dupa aceasta etapa vor putea fi ocupate de catre suplinitorii necalificati care au participat la concursul din data de 3 august, a declarat inspectorul scolar.

Insa numarul ridicat de locuri vacante pune mari semne de intrebare reprezentantilor invatamantului salajean. Chiar daca o buna parte dintre posturile incomplete vor fi alocate in sistem de plata cu ora, pentru cele complete nu sunt suficienti candidati. Mai putin de 50 de salajeni au promovat concursul de suplinitori necalificati, astfel incat, zeci de posturi ar putea ramane neocupate. Prin urmare, s-ar putea sa fim nevoiti sa cerem aprobare de la minister pentru organizarea unei noi sesiuni de examene pentru suplinire in invatamant, sesiune care se va desfasura sub aceleasi rigori ca si cea din luna iulie a acestui an, respectiv cu subiecte unice la nivel national si supraveghere video, ne-a comunicat, vineri, Viorel Lungu.

Pentru anul scolar 2011-2012, au fost scoase la concurs un numar de aproximativ 500 de posturi pentru suplinitori. Dintre acestea, 203 au fost ocupate de candidatii care si-au depus dosare pentru continuitate in sistem, iar 149 au fost repartizate in sedintele publice organizate pentru suplinitorii calificati. Alte 42 de dosare au fost aprobate pentru detasare la cerere. Cele mai multe catedre ramase libere sunt cele de limba engleza (23) si limba fraceza (18), precum si la specializarea educatie muzicala (14) la Liceul de Arta Ioan Sima din Zalau.

Situatia inedita in invatamantul salajean, aparuta pentru prima data in ultimii ani, are la baza mai multe motive. Printre acestea se numara posturile disponibile in scolile din comunele unde naveta este dificila sau la periferia judetului. Astfel, au fost cazuri de participanti la sedinte care au preferat sa renunte la posturile de suplinitori disponibile in acest moment, sperand la o catedra convenabila intre posturile ce apar, de regula, din toamna. Al doilea impuls motivant il reprezinta remuneratia: circa 800 de lei pentru un profesor debutant. Din aceasta suma se mai scade si naveta, care ar trebui decontata de catre autoritatile locale, dar pentru care dascalii lupta sa o recupereze in instanta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »