Noul an scolar goleste buzunarele parintilor

Magazin Salajean 28 august 2007 0

Noul an scolar goleste buzunarele parintilor* Si in bilantul de inceput de an scolar cel mai greu atarna peste toate cheltuielile care ard buzunarele parintilor

* Au mai ramas aproximativ trei saptamani pana la primul clopotel

* In Salaj sunt 137 de unitati scolare cu clasele I-IV si 103 scoli cu clasele I-VIII

* In Zalau, 627 de copii vor merge pentru prima data la scoala

Patru clase I

Scoala Generala Corneliu Coposu Zalau a prevazut pentru anul scolar 2007-2008 cate 4 clase I. Pentru noul an scolar am prevazut patru clase I, a cate 22-24 de elevi. Pana in momentul de fata avem 87 de copii inscrisi. Cele patru clase vor fi cu program prelungit, pentru ca micutii sa poata sa-si faca temele la scoala, a spus directorul scolii, Mona Panican.

Inscrierile pentru anul scolar 2007-2008 au inceput deja din vara anului trecut. Pentru noul an scolar viitor ne propunem sa realizam patru clase I, din care doua vor fi clase traditionale, una cu program steb-by-step, iar cealalta clasa va avea predare in limba maghiara. Nici un copil nu va fi refuzat, indiferent daca este roman sau rom, a afirmat Gheorghe Popescu, directorul Scolii cu clasele I-VIII Iuliu Maniu.

Peste 600 de copii inscrisi in clasa I

Potrivit statisticii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, inscrierile au continuat si dupa sfarsitul lunii mai, iar in municipiul Zalau s-au inscris deja 627 de micuti. La categoria rechizite, bobocii de clasa I au liste foarte bine intocmite de invatatori. Intotdeauna dau parintilor la inceputul anului scolar o lista cu ce are nevoie copilul la scoala, ne-a declarat Elena Racolta, fost invatator la Scoala Generala Simion Barnutiu. Parintii trebuie sa stie ca elevul de clasa I are nevoie de stilou cu penita. Majoritatea invatatoarelor recomanda stiloul cu penita, deoarece elevul invata mai bine sa scrie cu ajutorul stiloului, pe care il poate directiona mai bine pe hartie.De asemenea, fiecare unitate de invatamant are regulile sale cu privire la uniforma pe care o va purta bobocul in clasa I, ne-a explicat Lidia M., vanzatoare a unei librarii din Zalau.

In mod normal, copiii sunt inscrisi la scoala cea mai apropiata de casa, conform asa-numitei arondari pe circumscriptii. Parintii au totusi dreptul de a opta pentru o alta scoala. Conducerea fiecarei institutii de invatamant are obligatia de a primi elevi din circumscriptie si poate primi si alti elevi, in functie de cifra de scolarizare arondata. Varsta de incepere a scolii este de 6 ani.

Hainele: cel putin 300 de lei

Pentru un elev de clasa I, cumparaturile par a fi cele mai multe, parintii fiind nevoiti sa achizitioneze de la creioane si plastilina pana la ghiozdan, uniforma, trening si carti de povesti.

Daca micutii sunt inscrisi intr-o clasa unde uniforma este obligatorie, atunci este bine de stiut ca o vesta cu cravata pentru baieti ajunge la aproximativ 30 de lei, iar o camasa si sacoul de stofa la circa 100 de lei. Pentru o pereche de pantofi din piele, parintii trebuie sa scoata din buzunar in jur de 100 de lei.

Pentru fetite, sarafanele sunt ceva mai accesibile, pretul variind intre 30 si 60 de lei, in functie de calitate. Pe langa toate acestea, copiii mai au nevoie de echipamentul pentru orele de sport, care ajung sa coste pana la 180 de lei.

Cat va costa rechizitele?

Pentru parintii ai caror micuti vor merge pentru prima data la scoala, ne-am interesat in ceea ce priveste preturile la rechizite. Preturile sunt pentru toate buzunarele, dar avem si rechizite pentru acei parinti care au mai multa dare de mana, a spus Lidia M., librar.

Pentru un caiet tip 1 preturile variaza de la 0,35 de lei la 0,65 de lei. Pentru un bloc de desen parintii sunt nevoiti sa scoata din buzunar 3.30 de lei si si pentru un set de acuarele vor plati intre 1,69 de lei si 6.79 de lei. O cutie de plastilina (160 gr) costa 2,19 lei, in timp ce un stilou costa de la 1,59 de lei la 47,36 de lei. Pretul la creioane, radiere si ascutitori difera, de la 0,10 lei un creion, la 5,40 lei o ascutitoare. Nici hartia glasata nu trebuie sa lipseasca din ghiozdanul copiilor, astfel ca, pretul lor variaza de la 2,49 de lei pana la 4,19 lei. Un ghiozdan costa intre 19,99 de lei si poate ajunge pana la 111,60 de lei, iar un penar echipat costa 50,34 de lei.

In cazul in care pe langa toate acestea invatatorul solicita si alte caiete speciale sau carti, parintii se vad nevoiti sa scoata din buzunar aproximativ 35,30 de lei. De exemplu, un caiet pentru abilitati practice costa 6,90 de lei, abecedarul 16,35 de lei, un caiet de scriere si activitati in complementarea abecedarului costa 9,80 de lei, iar un caiet pentru activitati transdisciplinare costa 19,25 de lei.

Daca ar fi sa facem totalul pentru toate rechizitele necesare pentru un copil de clasa I, parintii trebuie sa plateasca 88,90 de lei, asta in cazul in care opteaza pentru preturile mai scazute. In schimb, daca aleg sa ii resfete pe micuti, rechizitele pot ajunge la suma de 204,8 lei.

In concluzie, pentru un parinte al carui copil merge in clasa I, bugetul se va subtia cu aproximativ 388, 90 de lei, asta in cel mai fericit caz.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »