Noul an şcolar a început cu emoţii pentru 37.000 de elevi sălăjeni

Primul clopoţel al anului şcolar 2017-2018 a răsunat luni, 11 septembrie, în sute de unităţi de învăţământ din judeţul Sălaj. În această zi specială, peste 37.000 de elevi au trăit emoţiile începerii unui nou an şi bucuria revederii, alături de cadrele didactice, părinţi şi bunici, şi au păşit, cu emoţie, în sălile de clasă. Unele recent renovate şi igienizate, cu miros proaspăt de încăperi recent vopsite, cu bănci curate, altele, mai puţin primitoare, cu sobe metalice, podele distruse, pereţi scorojiţi, fără sursă de apă curentă şi cu toalete în fundul curţii.

Din categoria elevilor mai norocoşi fac parte şi câteva mii de şcolari şi preşcolari din Zalău, care vor învăţa în condiţii decente, după ce municipalitatea a investit 3,5 milioane de lei pentru renovarea, modernizarea şi dotarea şcolilor şi grădiniţelor. Reţele noi de încălzire, terenuri de sport asfaltate, rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi, săli de sport reabilitate, clase zugrăvite şi igienizate, noi instalaţii electrice şi sanitare, echipamente de joacă, electronice şi alte dotări sunt doar câteva dintre investiţiile executate din banii alocaţi de la bugetul Zalăului.

„Lumea poate fi schimbată prin educaţie şi cultură, şi orice ban alocat pentru învăţământ nu este o cheltuială, ci mai degrabă o investiţie cu cea mai bună dobândă”, a precizat Ionel Ciunt, primarul Zalăului, prezent la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău.

Cu acelaşi prilej, edilul a ţinut să sublinieze rolul important pe care îl au cadrele didactice în formarea personalităţii elevilor: „Orice sumă am aloca, fără dascăli nu am reuşi aproape nimic. Din păcate, elevi, părinţi, administraţie şi cei care credem că ne pricepem la învăţământ, îi criticăm şi îi supunem pe nedrept unor discuţii. Dragi profesori, voi modelaţi în fiecare an suflete şi şlefuiţi şi modelaţi caractere. Felicitări şi preţuirea noastră pentru toate acestea, mai ales că societatea în care trăim nu poate încă să vă ofere tot ceea ce aţi merita. Orice societate, orice comunitate poate merge înainte prin elite morale şi profesionale. Or pentru a crea aceste elite, există o formulă de succes: familia, mai întâi, biserica, şcoala şi administraţia. Fiecare instituţie îşi are rolul ei, dar toate, acelaşi scop: performanţă pentru un viitor frumos şi sigur”.

Prima zi de şcoală a fost prilej pentru premierea acelor elevi care, în anul şcolar trecut, au obţinut rezultate notabile la concursurile şcolare judeţene sau regionale. În total, 1.173 de elevi au primit stimulente financiare în valoare de 150.000 de lei.

Structura noului an şcolar

Anul şcolar 2017-2018 va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 167 de zile lucrătoare, potrivit ordinului ministrului Educaţiei. Cursurile vor începe luni, 11 septembrie 2017, și se vor încheia în 15 iunie 2018.

Anul şcolar va fi structurat în două semestre: primul cu o durată de 18 săptămâni, dispuse în perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018, şi al doilea, de 17 săptămâni, între 12 februarie 2018 şi 15 iunie 2018. Prin excepție, pentru clasele terminale din învățământul liceal anul școlar va avea 32 de săptămâni de cursuri și se va încheia e în data de 25 mai 2018. În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii claselor a VIII-a, aceştia vor avea parte de 34 de săptămâni de cursuri, ultimul clopoţel urmând să sune în 8 iunie 2018.
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Programul naţional “Şcoala Altfel” se va întinde pe parcursul a cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar, în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Lucrările semestriale/tezele se susțin la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se organizează, de regulă, în perioada vacanţei de primăvară, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare. În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite.

Nu se vor face cursuri în zilele libere legale: joi, 30 noiembrie 2017 (Sfântul Andrei); vineri, 1 decembrie 2017 (Ziua Naţională a României); miercuri, 24 ianuarie 2018 (Ziua Unirii Principatelor Române); marţi, 1 mai 2018 (Ziua Internaţională a Muncii); vineri, 1 iunie 2018 (Ziua Copilului); marţi, 5 iunie 2018 (Rusaliile).
În plus, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, zilele de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei, şi 5 iunie – Ziua învăţătorului.

Leave a Comment