Multi elevi salajeni solicita echivalarea studiilor facute in strainatate

Magazin Salajean 28 octombrie 2008 0

Multi elevi salajeni solicita echivalarea studiilor facute in strainatate

Guvernele Romaniei si Ungariei au semnat recent, la Szeged, o declaratie prin care recomanda autoritatilor responsabile cu echivalarea studiilor sa recunoasca automat perioadele de studii efectuate in statul vecin si sa asigure elevului sau studentului continuarea acestora in anul imediat urmator.

Diplomele, certificatele de studii si titlurile stiintifice acordate de institutii de invatamant acreditate in Romania si in Ungaria vor fi recunoscute reciproc ca urmare a transpunerii in legislatia nationala, de catre ambele state, a Directivei Parlamentului European privind recunoasterea calificarilor profesionale. Cele doua guverne au convenit si ca ministerele Muncii din ambele tari sa elaboreze un ghid bilingv pentru muncitorii romani din Ungaria si cei maghiari din Romania. Documentul va cuprinde informatii cu privire la conditiile de munca, regulile de intrare in tara si sederea strainilor, recunoasterea diplomelor si calificarilor, drepturi de asigurari si asistenta sociala.

Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a afirmat ca declaratia adoptata la Szeged nu reprezinta o noutate, in sensul ca aceasta intareste o situatie existenta: foarte multi elevi solicita echivalarea studiilor, mai ales a celor facute in strainatate. Oricum, de rezolvarea acestor cereri se ocupa departamentul de relatii internationale din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Inspectoratul Scolar trimitand documentele primite, conform metodologiei in domeniu. Ioan Abrudan a estimat ca, lunar, cel putin 10 elevi solicita echivalarea studiilor, cele mai frecvente cereri vizand Italia si Spania, apoi Irlanda si chiar SUA. E vorba, in general, de familii care se intorc acasa dupa ce, mai multi ani, s-au aflat la munca in strainatate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »