Modernizarea şcolii din Horoatu Crasnei, la final

magazinsalajean 28 februarie 2013 0
Modernizarea şcolii din Horoatu Crasnei, la final

Lucrările de reabilitare şi modernizare a şcolii din localitatea Horoatu Crasnei au ajuns la final. Recepţia lucrărilor a avut loc, ieri, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi a membrilor echipei de proiect. În prezent, peste 100 de elevi beneficiază de condiţii de studiu mult îmbunătăţite.

Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului “Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale Şcoala Gimnazială Horoatu Crasnei, comuna Horoatu Crasnei, judeţul Sălaj – extinderea clădirii cu o sală de sport, lucrări de reabilitare termică, instalaţii de încălzire centrală, lucrări de reparaţii interioare” în valoare de peste 5 milioane de lei. Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional Regional (POR), AXA 3 Domeniul Major de Intervenţie 3.4.”Reabilitarea-modernizarea dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formarea profesionala continuă”.
Demarat în urmă cu aproximativ 2 ani, proiectul a vizat reabilitarea clădirii existente, a căilor de acces, a instalaţiei termice, sanitare şi electrice. “Şcoala a fost reabilitată din punct de vedere termic, electric, sanitar. Totul este modern şi frumos. De asemenea, acele centrale termice, pompele de căldură sunt foarte binevenite, condiţiile fiind excepţionale. Copiii se simt bine, vin zilnic cu plăcere la şcoală. S-a îmbunătăţit şi sistemul energetic, a fost implementat un sistem energetic alternativ, acele panouri solare cu ajutorul cărora sper să facem economii la bugetul şcolii”, a explicat directorul şcolii gimnaziale din Horoatu Crasnei, Lenka Lung.
De asemenea, pentru desfăşurarea în condiţii cât mai bune a orelor de educaţie fizică a fost construită o sală de sport, cu o suprafaţă de 600 de metri pătraţi şi dotată cu vestiare, grupuri sociale şi sală pentru materiale sportive.
Un alt obiectiv al proiectului a vizat creşterea nivelului de dotare al unităţii de învăţământ cu sisteme informatice şi didactice moderne. “În fiecare sală de clasă va fi câte un calculator, sala festivă a fost dotată cu videoproiector, de asemenea, avem materiale didactice de ultimă generaţie, tablă smart, table magnetice. Deci din punct de vedere informatic şcoala va fi foarte bine dotată. Vom introduce internetul în şcoală, momentan funcţionează în sala profesorală, în secretariat şi în direcţiune, iar în termen de o săptămână sau cel mult o lună sperăm să rezolvăm această problemă, să avem internet în toată şcoala,” a precizat Lenka Lung.

Lucrările la şcoala din Stârciu, amânate cu şase luni

Şcoala Gimnazială din Stârciu trece printr-un proces de reabilitare şi modernizare similar celui al şcolii din localitatea Horoatu Crasnei. Lucrările de reabilitare din Stârciu demarate în acelaşi timp cu cele din Horoatu Crasnei trebuiau recepţionate în această lună, însă incendiul izbucnit în luna noiembrie a anului trecut a amânat finalizarea lucrărilor. Potrivit primarului comunei Horoatu Crasnei, Florian Sur, pagubele au fost estimate la circa un milion de lei. “Termenul de finalizare a lucrărilor de la Şcoala Gimnazială din Stârciu a fost amânat cu şase luni. Am reuşit să ajungem la o înţelegere cu firma care execută lucrările şi sperăm să ne încadrăm în termen”, a declarat edilul comunei.

Flavia Pintea

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »