Ministerul Educaţiei coboară milităria din pod: se pregătesc reguli de fier în noul Statut al Elevului

Una dintre cele mai importante prevederi care se regăseşte în Proiectul privind noul Statut al Elevului, este interzicerea folosirii telefonului mobil (sau a oricărui alt gadget  de genul tabletelor, ori ceasurilor cu conexiune la internet, tip iWatch etc.) pe timpul orelor de curs, aceasta dacă Proiectul  va fi în ultimă instanţă, aprobat.  Noua formă a Statutului Elevului din România a fost lansată în dezbatere publica de Ministerul Educatiei, care aşteaptă observaţii de la toti cei care doresc să se implice în întocmirea acestui proiect foarte important pentru elevi, cadre didactice şi părinţi, deopotrivă. În proiectul de statut este prevăzut faptul că elevii nu au voie “să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă”. În proiect este cuprinsă o listă lungă de interdicţii. Astfel, elevii nu au voie să distrugă documentele şcolare, – cataloagele, de exemplu -, foi matricole sau carnetele de elev. Elevii nu au voie să aducă la şcoală materiale care atentează la independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea naţională a ţării şi care instigă la violenţă, intoleranţă sau care lezează imaginea publică ori care blocheză căile de acces în spaţiile de învăţământ. Elevilor le este interzis să deţină, să comercializeze sau să consume, în perimetrul şcolii, droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, să fumeze sau să consume substanţe etnobotanice ori să participe la jocuri de noroc. 

 

Materialele de propagandă şi devotament religios, ori cele electorale, sunt strict interzise

 

O altă prevedere interzice elevilor să introducă şi/sau să folosească în incinta şcolii ori în sălile de curs orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray lacrimogen, paralizant, iritant. De asemenea, elevii nu au voie să difuzeze materiale electorale, de devotament religios, cu caracter obscen sau pornografic; să jignească, sa intimideze, sa discrimineze şi sa fie violenţi verbal cu ceilalţi colegi sau cu profesorii ori alţi angajaţi ai şcolii şi să aibă un limbaj neadecvat. Dacă în privinţa deţinerii sau consumului de droguri sau băuturi alcoolice se prevede în mod clar interdicţia acestora în perimetrul scolii, elevul nu are voie să provoace, să instige şi să participe la acte de violenţă atât în unitatea de învaţământ, cât şi în afara ei. Dacă un elev încalcă aceste reguli, el va fi sancţionat în functie de gravitatea faptei, în mai multe feluri. De exemplu, acestuia i se poate poate face în primă fază o observaţie individuală sau o mustrare scrisă; i se poate retrage pentru puţin timp sau definitiv bursa de merit, cea sociala sau cea profesională sau poate fi mutat la altă clasă. Sancţiunile pot merge mai departe, ajungând până la preaviz de exmatriculare sau, în ultimă instanţă, elevul poate fi exmatriculat.

 

Inspectoratul Şcolar Sălaj: ”Elevii au nevoie mai mult ca oricând de cărţi, nu de telefoane”

 

Marcel Lucaciu, Inspector de specialitate şi reprezentant al Inspectoratului Şcolar Sălaj (ISJ) în relaţiile cu presa, ne-a declarat că acest proiect, deşi nu aduce foarte multe noutăţi, este unul care stabileşte, cel puţin, problema telefoanelor mobile în incinta şcolii. Inspectoratul Școlar consideră firească o asemenea interdictie, întrucât telefoanele distrag atenţia elevilor, în timpul orelor, şi predispun la fraudă. “Se ştie că poţi găsi orice informaţie pe telefon, accesând diversele site-uri. Nu în ultimul rând, oricum, elevii noştri petrec prea multă vreme în fata calculatorului, navigând pe internet şi beneficiind de mediul online cu ajutorul aceloraşi telefoane mobile. De ce să facă acelaşi lucru şi la scoală, unde avem nevoie de creativitatea şi de spiritul lor inventiv? Evident, există şi situaţii cand telefonul ne poate ajuta (de exemplu, accesăm  dex.online, pentru a cauta sensul unui cuvant, dar avem, în bibliotecile şcolare şi Dicţionarul Explicativ al Limbii Române). Trebuie să-i reobişnuim pe elevi cu lectura cărţilor, nu sa le tehnicizam, excesiv, viaţa! De asemenea, interzicerea consumului de alcool, etnobotanice etc. este şi ea o măsura normală, prezentă şi ea în Regulament, la fel ca interdicţia distrugerii documentelor şcolare (cataloage, foi matricole etc.) Pe lânga educaţie, Şcoala  trebuie să ofere ordine şi armonie, nu haos şi debandada. Mulţi dintre noi am înţeles greşit democraţia care nu înseamnă doar libertate, ci, mai ales, responsabilitate. Devii responsabil de vorbele, dar şi de faptele tale. Trebuie să înveţi sa fii OM, înainte de toate. Adevarata noutate a acestui Statut al elevului este tendinţa de a crea un cadru legislativ, dar ce ne facem cu Statutul personalului Didactic peste care s-a aşternut praful?”, se întreabă reprezentantul ISJ Sălaj.
     

 

 

 

 

Leave a Comment