Mii de elevi salajeni nu dau doi bani pe scoala

Magazin Salajean 23 septembrie 2010 0

Mii de elevi salajeni nu dau doi bani pe scoalaSute de absente, note scazute la purtare, exmatriculari si apoi reinmatriculari, este o situatie care se repeta anual in scolile salajene. Mii de elevi din judet termina fiecare an de scoala cu nota scazuta la purtare, iar multi dintre ei sunt victimele absentelor nemotivate pe care le acumuleaza in timpul celor doua semestre. Aceasta este doar una dintre problemele abordate in sedinta de ieri, sustinuta la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, in care conducerea institutiei a prezentat raportul privind starea invatamantului salajean.

Directorii unitatilor de invatamant si inspectorii scolari din judetul Salaj au fost prezenti, ieri, la intalnirea sustinuta in sala de sedinte a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, in cadrul careia a fost prezentat raportul privind starea invatamantului pe anul scolar trecut, planul managerial pentru anul scolar 2010-2011, precum si planul de inspectii scolare pe semestrul intai al anului scolar in curs. Printre temele abordate in cadrul sedintei se numara situatia privind stadiul de pregatire al unitatilor de invatamant din judet pentru noul an scolar – din punct de vedere al asigurarii necesarului de cadre didactice, al obtinerii autorizatiilor sanitare de functionare si al unitatilor desfiintate, comasate sau inchise, precum si situatia la invatatura si disciplinara a elevilor pentru anul scolar trecut. La acest capitol din urma, raportul nu este unul favorabil pentru judetul Salaj, inregistrandu-se cateva mii de elevi care au incheiat anul scolar 2009 – 2010 cu note scazute la purtare, majoritatea din cauza absentelor acumulate.

Mii de absente nemotivate

O buna parte din elevii care invata in scolile si liceele salajene nu pun mare pret pe educatie. Este concluzia vadita din analiza raportului privind situatia disciplinara pentru anul scolar trecut. Si anume, 2.191 de elevi au avut nota scazuta la purtare, dintre care 1.991 doar din cauza numarului mare de absente de la orele de curs, acumulate pe parcursul celor doua semestre scolare, iar restul din alte motive de disciplina. In topul listei de absenti se numara elevii de liceu. Un numar de 980 de liceeni au incheiat anul scolar cu note scazute la purtare, 938 pentru absente. In plus, 478 de elevi au fost sanctionati pentru incalcarea regulamentului de ordine interioara a scolii.

Sute au abandonat scoala

O alta situatie ingrijoratoare este abandonul scolar. Nu mai putin de 262 de elevi din judetul Salaj au decis sa renunte la studii. In capul listei se situeaza tot tinerii de liceu, 68 abandonand scoala. Mai grav este faptul ca inca de la varste fragede, copiii se despart de bancile scolilor. Este vorba de 46 de elevi de clasele I-IV si alti 60 de gimnaziu care au fost inregistrati la rubrica Abandon scolar in raportul privind situatia disciplinara a elevilor la sfarsitul anului scolar 2009-2010. Si toate acestea, in conditiile in care invatamantul obligatoriu presupune parcurgerea a minim zece clase. Alti 129 de elevi s-au retras pe parcursul anului trecut din bancile unitatilor de invatamant, mutandu-se fie la alte scoli din judet ori din afara judetului. 36 au ales sa-si continue studiile in strainatate, in timp ce 44 s-au reintors in tara pentru a se reinscrie la scolile si liceele din Salaj.

700 au ramas repetenti

Procentul de promovabilitate inre-gistrat anul trecut in scolile si liceele salajene este de 97,36 la suta. Mai precis, din cei 32.125 de elevi care au incheiat anul scolar 2009-2010, un numar de 31.277 au promovat. Chiar daca situatia rezultatelor la invatatura este una satisfacatoare, diferenta nu este insa una de neglijat. Este vorba de 700 de elevi care au ramas repetenti nepromovand una sau mai multe discipline si de alti 219 elevi cu situatia scolara neincheiata la sfarsitul anului de invatamant.

Bataie intre minori,

la scoala

Indisciplina din invatamantul salajean inregistreaza tendinte ascendente, daca e sa punem la socoteala cel putin un eveniment petrecut in primele cateva zile din noul an scolar. Este vorba de trei minori din Zalau care s-au batut, saptamana trecuta, chiar in timpul orelor de curs, in urma unor discutii mai aprinse purtate intre acestia pe internet. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, evenimentul s-a petrecut in data de 16 septembrie, cand doi elevi de la Scoala Generala Mihai Eminescu Zalau, Alexandru P. si Cristina N., ambii de 15 ani, in urma unor discutii purtate pe internet cu Alexandra M., de 13 ani, de la Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar, fosta eleva a scolii mentionate anterior, s-au deplasat la unitatea scolara a celei din urma si au asteptat-o in apropierea salii de sport, situata in Parcul Municipal Central, unde s-au luat la cearta. Altercatia intre cei trei minori s-a finalizat la aparitia organelor de politie. A doua zi, elevii, impreuna cu parintii, au fost invitati la sediul Politiei Municipale Zalau. Fiind minori, acestia au fost audiati de politisti in prezenta parintilor. In urma cercetarilor, parintii celor trei scandalagii au fost sanctionati cu avertisment la Legea 61/1991 care prevede sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, a declarat purtatorul de cuvant. Potrivit acestuia, in acest caz nu s-au depus plangeri.

Ordinea scolara, asigurata de politisti

Revenind la sedinta de ieri, conducerea ISJ Salaj a avut ca invitat si un reprezentant al fortelor de ordine, ofiterul coordonator al Politiei de Proximitate din cadrul IPJ Salaj, Constantin Dida, pentru a prezenta importanta asigurarii unui climat de siguranta in scoli. Acesta a cerut sprijin din partea directorilor de scoli, in sesizarea oricaror fapte de natura sa tulbure ordinea si linistea publica, precum si in combaterea violentei in scoli. Ofiterul Dida a amintit si despre importanta implicarii parintilor in educarea copiilor lor. Am desfasurat si vom derula in continuare actiuni de prevenire si de combatere a violentei in scoli, in care au fost implicati consilierii scolari, directorii de scoli si parintii elevilor. Zilnic, avem echipe in teren care patruleaza in apropierea unitatilor de invatamant in scopul evitarii unor situatii neplacute, cum a fost cazul celor trei minori de la doua scoli din Zalau, si depistarii elevilor care lipsesc nemotivat de la orele de curs. Solicitam astfel directorii unitatilor de invatamant sa se implice si mai mult in asigurarea unui climat de siguranta pentru elevi, a declarat Dida Constantin.

Potrivit raportului privind situatia de realizare a masurilor de siguranta, din cele 457 de unitati de invatamant din judet, doar 76 sunt asigurate de paznici, 257 de personalul propriu, iar 49 sunt dotate cu camere video si sisteme de alarma. Un numar de 75 de unitati au securitatea neasigurata. Prin urmare, nu-i de mirare ca elevii chiulesc in masa de la orele de curs, pierzandu-si vremea prin baruri, parcuri sau cu orice alte activitati, altele decat cele de care ar trebui sa se ocupe in principal: de propria lor educatie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »