Microbuzele scolare din Salaj, luate la puricat

Magazin Salajean 19 ianuarie 2011 0

Microbuzele scolare din Salaj, luate la puricatDouazeci de microbuze scolare din cele 83 existente in Salaj vor fi verificate, vineri, de inspectorii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, acestia urmand sa controleze legalitatea utilizarii acestor masini de catre primarii si unitatile scolare in administrarea carora se afla. Cei prinsi cu musca pe caciula vor fi trasi la raspundere.

Un sfert din microbuzele scolare din judetul Salaj intra, vineri, in atentia inspectorilor scolari. Desemnati de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, acestia urmeaza sa verifice legalitatea utilizarii acestor mijloace de transport de catre primarii si conducerea unitatilor scolare in administrarea carora se afla.

Conform informatiilor prezentate, ieri, de inspectorul general scolar al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, in cadrul unei conferinte de presa, aceste verificari se vor face prin sondaj la aproximativ 20 de unitati de invatamant din judet. In cursul zilei de vineri, inspectorii scolari vor efectua, prin sondaj, inspectii pentru verificarea aspectelor privind legalitatea punerii in circulatie a microbuzelor scolare. Controalele vor avea loc, aleatoriu, la aproximativ 20 de unitati scolare din judet, a declarat Abrudan.

Potrivit acestuia, controalele se vor desfasura pe trei categorii. In primul rand, inspectorii vor verifica daca persoanele angajate pentru conducerea microbuzelor scolare au permise de conducere corespunzatoare. Un alt aspect important care face obiectul acestui control il reprezinta autorizatiile de circulatie si transport pentru persoane. In al treilea rand, inspectorii vor controla daca pentru fiecare microbuz scolar exista un program zilnic de transport cunoscut de catre elevi si parinti, a precizat inspectorul general scolar, adaugand ca in cazul depistarii unor nereguli, va fi obligat sa ia masuri. Daca vor fi constatate nereguli cu privire la cele mentionate anterior, primarii si directorii unitatilor de invatamant vor trebui sa raspunda in fata legii.

Vom anunta autoritatile competente sa ia masuri, sa se implice in aceste cazuri, astfel incat transportul elevi sa se desfasoare in cele mai bune conditii si in normele legii, a afirmat Ioan Abrudan.

In prezent, la nivelul judetului Salaj exista 83 de microbuze transport elevi. Controlul stabilit pentru ziua de vineri este primul de acest gen care vizeaza utilizarea microbuzelor scolare.

Doar o treime au licenta de transport

Potrivit inspectorului general scolar Ioan Abrudan, controlul de vineri a fost dispus ca urmare a solicitarilor Ministerului Transporturilor, in privinta legalitatii functionarii microbuzelor scolare. Numai la nivelul judetului Salaj, din cele 83 de microbuze transport elevi, doar 29 aveau, la inceputul acestui an, licenta pentru transport persoane.

Potrivit reprezentantilor Autoritatii Rutiere Romane – Agentia Salaj, toate primariile si unitatile scolare care detin microbuze au fost notificate privind interzicerea utilizarii lor la transportul de persoane fara detinerea documentelor obligatorii prevazute de legislatia in vigoare si li s-a cerut remedierea situatiei, acolo unde este cazul.

Directorul Autoritatii Rutiere Romane – Agentia Salaj, Cornelia Silaghi, a declarat ca primarii si directorii unitatilor scolare care utilizeaza microbuzele scolare fara documente legale sunt direct raspunzatori de situatie. Efectuarea transportului rutier fara a detine licenta de transport sau certificat de transport in cont propriu se sanctioneaza contraventional cu amenda in valoare de la 20.000 – 25.000 de lei, cu masura complementara de retinere a placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare si cu suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculelor pe o perioada de sase luni.

In privinta soferilor microbuzelor scolare, toti poseda certificate profesionale pentru transport de persoane, acest aspect fiind si el obligatoriu, potrivit legislatiei in vigoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »