Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” beneficiază de apă caldă din energie solară

Conducerea Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” din Zalău a inaugurat, luni, instalaţia de încălzire a apei menajere cu ajutorul energiei solare, echipamente achiziţionate cu ajutorul premiul de 3.000 de euro câştigat de elevii şi profesorii unităţii în cadrul competiţiei „ecOprovocarea” şi oferit de TenarisSilcotub, donaţia sub forma a cinci colectoare solare oferită de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă şi o finanţare oferită de Primăria Municipiului Zalău.
Colectoarele solare nu răspund doar nevoii de a proteja mediul prin utilizarea energiei din surse regenerabile, ci şi unor nevoi specifice ale beneficiarilor, în cazul de faţă cei 120 de elevi ce stau în căminul Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” din Zalău. „Anual, în perioada 15 mai – 15 octombrie, sistemul de furnizare a apei calde şi a căldurii din cămin este oprit complet de către furnizorul local, aceştia asigurând apă caldă şi căldură doar pe perioada iernii. În aceste condiţii, până acum erau folosite două boilere, însă acestea nu făceau faţă solicitării. Cu ajutorul noii instalaţii de încălzire a apei prin energia solară se va putea răspunde acestei solicitări”, a precizat directorul Liceului, Codin Ciurean.
Cele cinci colectoare instalate au fost construite de ViitorPlus în cadrul unor ateliere educaţionale de către angajaţi ai unor firme alături de voluntari, prin proiectul Regenesys. Acestea au o durată medie de funcţionare de 10 ani. Pe lângă componenta practică de construcţie a colectoarelor solare, proiectul a inclus şi sesiuni educaţionale despre schimbările climatice şi nevoia de trecere la surse de energie curată, regenerabilă. „Suntem bucuroşi să vedem că această unitate de învăţământ demonstrează interes pentru protejarea mediului înconjurător şi la un an după participarea în proiectul, prin utilizarea premiului câştigat pentru dotarea căminului cu o instalaţie de încălzire a apei prin energie solară, regenerabilă şi care nu poluează. Sperăm ca acest interes să continue mulţi ani de acum încolo şi să fie preluat de toţi elevii liceului”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul proiectului „ecOprovocarea”.
Liceul „Gheorghe Şincai” a fost marele câştigător al ediţiei I al concursului „ecOprovocarea”, desfăşurat în anul şcolar 2010-2011. Acesta este un proiect educaţional în domeniul protecţiei mediului, dedicat liceelor din Călăraşi şi din Zalău, organizat de ViitorPlus în parteneriat cu TenarisSilcotub. În cadrul competiţiei, echipe de ecoambasadori au misiunea de a organiza evenimente şi proiecte cu un impact pozitiv asupra mediului. Până în prezent s-au desfăşurat două ediţii ale competiţiei cu următoarele rezultate principale: 11 licee participante, 184.904 de kilograme de deşeuri colectate pentru reciclare, 44.346 de arbori plantaţi, 117.317 de metri pătraţi de spaţii verzi îngrijite şi 744 de evenimente eco organizate.
În anul şcolar 2010-2011, Liceul „Gheorghe Şincai” din Zalău a acumulat cele mai multe puncte în cadrul competiţiei „ecOprovocarea”, fiind declarat câştigător. Premiul oferit liceului a constat din 3.000 de euro, care au fost investiţi în dotarea căminului liceului cu cinci colectoare solare şi instalaţiile aferente de preluare a apei încălzite prin colectoare. „Adevaratul câştig adus de proiectele noastre de dezvoltare socială este efectul lor multiplicator. Prin implicare şi mobilizare, prin încheierea de parteneriate între companii, organizaţii şi instituţii, am demonstrat că atunci când există voinţă şi colaborare rezultatele nu se lasă aşteptate. Aceste rezultate ne-au convins să mergem mai departe cu ecOprovocarea”, a spus Mirela Mihalcea, coordonator Dezvoltare Socială TenarisSilcotub.
Organizarea celei de-a a III-a ediţii „ecOprovocarea” a început deja, iar lansarea va avea loc pe data de 12-13 noiembrie la Călăraşi şi 15-16 noiembrie la Zalău.

Leave a Comment