Licenta la Spiru Haret – da ori ba?

Magazin Salajean 9 august 2010 0

Licenta la Spiru Haret - da ori ba?Dupa ce ca trebuie sa sustina din nou examenul de licenta, absolventii Spiru Haret nu pot fi siguri nici de aceasta data daca diploma lor va fi recunoscuta de Ministerul Educatiei. Potrivit reprezentantilor de la minister, acesti absolventi au urmat programe inexistente. Mai mult, autoritatile spun ca nu au aprobat reexaminarea studentilor in vederea autorizarii diplomelor lor de licenta, asa cum au anuntat cei de la Universitatea Spiru Haret. Chiar si asa, conducerea universitatii o tine una si buna: examenul de licenta din septembrie este perfect legal.

Universitatea Spiru Haret pregateste o noua sesiune de licenta pentru absolventii din anii 2008 si 2009, care au incheiat programele ID si FR neacreditate, insa Ministerul Educatiei refuza sa recunoasca noile examene. Directorul Filialei Zalau a Univesitatii Spiru Haret, Florian Tuduce, ne-a declarat, vineri, ca examenul de licenta care va avea loc in perioada 15-30 septembrie este legal si indeamna absolventii in cauza sa se prezinte la inscrieri.

Despre faptul ca aceasta sesiune de licenta nu este valabila si pentru reexaminarea celor care au obtinut deja diploma de studii superioare am auzit doar in mass-media. Oficial, din punctul de vedere al conducerii universitatii, acest examen este perfect legal. Astfel ca absolventii sunt asteptati la inscrieri pana cel tarziu in data de 5 septembrie. Subiectele pentru examenul de licenta vor fi facute publice, pe site-ul universitatii, la data de 10 august, a afirmat Tuduce Florian. Potrivit sursei citate, cei care nu vor sustine licenta in sesiunea din septembrie, vor putea sa se inscrie la sesiunea din iarna, anul viitor.

Candidatii care vor sustine examenul de licenta intr-una din aceste sesiuni sunt scutiti de plata taxelor aferente.

Reprezentantii de la minister sustin insa ca reorganizarea licentei nu este o masura legislativa, iar universitatea nu poate sa dea de doua ori licenta in conditii identice. De asemenea, acestia puncteaza ca Ordonanta 10 din 2009 privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de ID sau FR de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditatea a fost interpretata dupa bunul plac al universitatii.

Aceasta Ordonanta permite continuarea studiilor la programe acreditate sau autorizate doar pentru cei care nu au sustinut lucrarea de licenta pana la data emiterii Ordonantei, respectiv anul 2009. Actul nu face insa nicio referire la cei licentiati deja, diplomele lor ramanand practic in afara legii. Reprezentantii din educatie mai spun ca universitatea in cauza a solicitat aprobarea organizarii unei sesiuni de licenta si nu a unei relicentieri. Mai mult, ei spun ca deocamdata nu exista din punct de vedere legal termenul de relicentiere. Astfel ca organizarea unui nou examen de licenta pentru studentii care au sustinut deja acest examen nu este sustinut prin niciun act legislativ in vigoare.

Aproximativ 15.000 de absolventi au obtinut diplome de licenta care nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei si vor trebui sa sustina din nou examenul. Dintre acestia, in jur de 2.000 sunt absolventi ai Filialei Zalau a Univesitatii Spiru Haret

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »