Liceenii, premiati pentru creatiile literare

Magazin Salajean 11 iunie 2012 0

Sapte elevi salajeni au fost premiati, la Zalau, pentru cele mai reusite poezii si proze scrise de ei. Evenimentul a avut loc joi si a fost organizat de Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau si Cenaclul Literar Silvania din Zalau. Actiunea a reprezentat finalizarea celei de-a XVII-a editii a Concursului de creatie literara pentru elevii din licee, in domeniul poeziei si prozei scurte. Ajunsa deja traditionala, manifestarea a reunit 12 prozatori si opt poeti din clasele IX-XII, care si-au dovedit talentul si inspiratia, calitati care au fost rasplatite cu premii in bani prin grija reprezentantilor Casei de Cultura a Sindicatelor. Juriul, format din profesorul Iuliu Suciu – presedintele Cenaclului Silvania, profesorul Ion Pitoiu Dragomir, profesorul Marcel Lucaciu, Daniel Hoblea si scriitorul Ileana Petrean – Pausan, a stabilit castigatorii. Marele Premiu, pentru al doilea an consecutiv, a fost acordat absolventei (clasei a XII-a A) a Colegiului National Silvania, Alexandra Muresan, care a participat la concurs cu un grupaj de poezii.

La sectiunea de poezie, premiul I a fost acordat elevei Anamaria Rodica Teglas, clasa a XI-a la Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou. Premiul al II-lea i-a revenit Paulei Barburas, clasa a IX-a la Colegiul National Silvania, iar premiul al III-lea, elevei Szalontai Csilla Adela, clasa a IX-a B la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau. S-a acordat si o mentiune elevei Cristina Talpos, eleva a Colegiului National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei. La proza, premiul I a fost acordat Madalinei Man, clasa a X-a la Colegiul National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei. Premiul al II-lea a fost adjudecat de catre Denisa Bianca Petric, eleva in clasa a XI-a E la Colegiul National Silvania Zalau. A treia clasata a fost Paula Barburas, clasa a IX-a la Colegiul National Silvania, iar mentiunea a revenit Anamariei Rodica Teglas, clasa a XI-a de la Liceul Ioan Agarbiceanu Jibou. Casa de Cultura a Sindicatelor a oferit premii in bani dupa cum urmeaza: 500 de lei Marele Premiu, 250 de lei – premiul I, 150 de lei – premiul al II-lea, 100 de lei – premiul al III-lea si 75 de lei pentru mentiune. Pentru genurile la care au concurat liceenii salajeni, s-au acordat si premii in carti din partea Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Organizatorii si membrii juriului au remarcat lucrarile prezentate la aceasta editie de elevii salajeni si i-au felicitat pe castigatori remarcand atat munca si inspiratia acestora, cat si sustinerea constanta a dascalilor – cioplitorii de talente (asa cum i-a numit profesorul si scriitorul Ion Pitoiu Dragomir).

Sustinerea acestei actiuni este o dovada de respect si de apreciere a pasiunii si talentului elevilor care au inclinatii spre scris, care arata lumii ce au mai frumos in sufletul si gandurile lor, a aratat directorul Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau, Dinu Iancu Salajanu.

Cu siguranta veti primi 39.404 de sfaturi privind actul literar incat la un moment dat va veti intreba: cine are dreptate? Raspunsul este: toti si nimeni, pentru ca dreptatea si lumina sunt la voi, a fost de parere Ion Pitoiu Dragomir.

Sunteti la varsta la care va puteti apropia de tainele creatiei, iar prin creatie puteti ajunge la mitul vesniciei, al tineretii fara batranete si vietii fara de moarte, a aratat secretarul Cenaclului Literar Silvania, scriitorul Daniel Hoblea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »