Liceenii maghiari protesteaza fata de propunerea de reducere a unor ore in programa

Magazin Salajean 30 martie 2009 0

Liceenii maghiari protesteaza fata de propunerea de reducere a unor ore in programaUniunea Liceenilor Maghiari din Romania, Vetesi Imola, a anuntat ca peste 20.000 de liceeni se afla in greva japoneza, deoarece Ministerul Educatiei vrea sa reduca orele de limbi straine, de sport si de dirigentie. Liceenii au intrat saptamana trecuta la clase cu banderole albe pe brate, urmand ca protesul lor sa fie reluat de azi.

La protest au participat cateva zeci de scoli din 13 judete din Transilvania, printre care si cele din Salaj. In total, este vorba de peste 20.000 de liceeni.

Uniunea Liceenilor Maghiari considera ca nu reducerea numarului orelor ar fi cel mai important lucru de implementat, ci revizuirea si scaderea materialului didactic, precum si reducerea duratei orelor la 40 de minute, ceea ce ar duce la rezolvarea problemei de supraincarcare a elevilor. Concret, liceenii maghiari contesta Ordinul 3.410/16.03.2009 privind aprobarea planurilor-cadru de invatamant pentru clasele a IX-a – a XII-a, filierele teoretica si vocationala, cursuri de zi. Actul normativ propune reducerea numarului orelor de dirigentie, de educatie fizica si de limbi straine.

Acesti elevi isi manifesta dezacordul cu privire la reducerea unor ore din programa scolara. Solicitarea lor este justificata, atata timp cat proiectele care urmeaza sa fie implementate in sistemul de invatamant ii va afecta si pe acestia. Astfel, ar fi normal ca elevii sa fie consultati de catre Ministerul Invatamantului, pentru ca si ei au o serie de pareri sau optiuni, care ar trebui sa conteze in toate aceste demersuri, ne declara presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes.

Uniunea cere Ministerului Educatiei ca reformele din educatie sa nu afecteze negativ viata elevilor. O alta nemultumire a elevilor maghiari este legata si de faptul ca elevii nu sunt consultati cu privire la deciziile ministerului, astfel incat acesta ar trebui sa consulte organizatiile de elevi si inspectoratele scolare cand se preconizeaza masuri privind invatamantul.

Azi, incepand cu ora 14.30, liceeni maghiari organizeaza un mars de protest in Cluj-Napoca, aici fiind asteptati circa 500 de elevi de liceu din judetele Cluj, Bihor, Salaj si Hunedoara, pentru a protesta fata de prevederile ordinului de reducere a orelor de dirigentie, sport si limbi straine.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »