Liceeni sunt ajutaţi de stat să treacă Bacalaureatul

Programul “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” se va derula pe o perioadă de şapte ani, cu o finanţare de la bugetul de stat de aproximativ 200 de milioane de euro.
Liceenii vor putea beneficia de granturi, începând din septembrie 2015, prin programul “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”. Programul a fost adoptat miercuri, 15 aprilie, şi se va deula pe o perioadă de şapte ani, cu o finanţare de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, de aproximativ 200 de milioane de euro. Prin acest program se urmăreşte reducerea abandonului şcolar, în ultimii ani ai învăţământului liceal, la 3,5 la sută, creşterea numărului de absolvenţi la 59 la sută, în special în liceele cu rezultate slabe la bacalaureat, creşterea ratei de înscriere în învăţământul superior şi reducerea abandonului şcolar în primul an de facultate.
Beneficiarii acestui program vor fi elevii din liceele cu rezultate slabe la examenele de bacalaureat şi studenţii din primii ani de facultate din instituţiile publice de învăţământ superior. Perioada de acordare a sprijinului va fi de maximum patru ani, pentru licee şi de cel mult trei ani pentru instituţiile de învăţământ superior.
Acest sprijin constă în acordarea de granturi liceelor şi instituţiilor de învăţământ superior de stat, în baza unor criterii de eligibilitate care urmează să fie stabilite prin ordin al ministerului Educaţiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, la fel şi cuantumul ajutorului şi metodologia de implementare. De acest sprijin vor beneficia 1.160 de licee din mediul rural şi urban, în special liceele care au înregistrat rezultate slabe la examenul de bacalaureat.
Acest program a fost iniţiat ca urmare a unor studii realizate potrivit cărora motivele principale pentru care elevii abnadonează liceul sau nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat sunt de natură pedagogică, financiară sau personală. Motivele pedagogice vizează calitatea scăzută a serviciilor educaţionale furnizate în licee, elevii nefiind pregătiţi la un nivel satisfăcător. Cele financiare fac referire la costurile directe ridicate pe care le presupune frecventarea cursurilor – transportul, subzistenţa şi cărţile -, iar cele personale includ evenimente care nu ţin de voinţa elevului, cum ar fi migraţia părinţilor, opţiuni lipsite de viziune, printre care dorinţa elevilor de a realiza un venit sau de a dispune de timp liber, în loc să meargă la şcoală.

2 Thoughts to “Liceeni sunt ajutaţi de stat să treacă Bacalaureatul”

  1. […] Programul “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” se va derula pe o perioadă de şapte ani, cu o finanţare de la bugetul de stat de aproximativ 200 de milioane de euro. Liceenii vor putea beneficia de granturi, începând din septembrie 2015, prin programul “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”. Programul a fost adoptat miercuri, 15 aprilie, şi se va deula pe o perioadă de şapte ani, cu o finanţare de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, de aproximativ 200 de milioane de euro. Prin acest program se urmăreşte reducerea abandonului şcolar, în ultimii ani ai învăţământului liceal, …read more […]

  2. cenzorul șef

    Ce mai grijă fata de slabanogi? De ce nu reinfiintati liceele muncitoresti, unde se absolvă studiile de patru ani in unul singur. Intri in sepetembrie la liceu, iar in aprilie anul urmator esti cu bacalaureatul Diploma are fondul rosu, precum sangele varsat al clasei muncitoare pentru acest efort intelectual. Cu asemenea diploma îti sunt deschise toate portile: de la director general în sus, pana la parlamentari!

Leave a Comment