Li s-a acrit de atâta Lapte şi corn

Magazin Salajean 6 aprilie 2011 0

Li s-a acrit de atâta Lapte şi corn

Elevii de gimnaziu ar putea fi scutiţi de aceeaşi gustare care îi aşteaptă, în fiecare dimineaţă, pe băncile şcolare. Reprezentanţii Ministerul Educaţiei au admis, zilele trecute, că programul Lapte şi corn este depăşit, propunând ca doar copiii defavorizaţi să beneficieze de el sau să fie înlocuit cu o masă caldă.

Programul Lapte şi corn ar putea fi eliminat începând de anul şcolar viitor, după cum ne-a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan. Această posibilitate a fost adusă în discuţii în cadrul dezbaterii publice privind posibila schimbare a structurii anului şcolar următor, avută loc în data de 30 martie, la Bucureşti, şi la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, inspectori şcolari generali, cadre didactice, elevi şi părinţi. În urma sesizărilor din teritoriu, s-a constatat că elevii aruncă produsele alimentare primite prin programul guvernamental Lapte şi corn. În fapt, este un lucru firesc: acelaşi aliment primit în fiecare dimineaţă din clasa I şi până în ultima clasă de gimnaziu duce la saturaţie, a precizat inspectorul şcolar general.

Acest program mănâncă anual aproximativ 100 de milioane de euro la nivel naţional din bugetul de stat. Abrudan susţine însă că această sumă va fi alocată în continuare pentru suplimentul de hrană al elevilor, însă în alte condiţii. Reprezentanţii ministerului nu vor să elimine acest program, în schimb acesta ar putea fi înlocuit cu o masă acordată prin cantinele şcolilor ori printr-un serviciu externalizat. Trebuie făcute însă toate demersurile necesare pentru punerea în practică a acestor propuneri, iar ca decizia să aparţină exclusiv unităţilor de învăţământ în parte. Sunt convins că, dacă va fi nevoie, costurile pentru acordarea unei mese calde vor fi suplimentate fie prin bugetele locale ori chiar de către părinţi. O altă variantă ar fi fost ca produsele să fie distribuite doar copiilor săraci. În esenţă, ideea a fost să se păstreze astfel de programe, dar să fie adaptate, să fie redefiniţi beneficiarii şi diversificate produsele oferite, susţine inspectorul şcolar Abrudan.

Potrivit graficelor întocmite de Minister, în prima perioadă a lansării programului Lapte şi corn, în 2002, abandonul şcolar a scăzut la jumătate, stabilizându-se apoi pentru circa patru ani. În ultima perioadă însă, fenomenul abandonului a început să crească, ajungând mai mare decât nivelul iniţial. În mod cert, programele prin care se acordă hrană şcolarilor şi cele de încurajare a consumului de fructe şi legume sunt necesare, pentru că ele, în esenţă, sunt orientate în două direcţii, şi anume: sănătatea şi reducerea abandonului şcolar, susţine reprezentantul ISJ Sălaj.

Pentru elevii din mediul rural, care provin din familii modeste, programul guvernamental reprezintă singura masă a zilei, mulţi dintre aceştia primind porţia celor care o refuză, pentru a o duce acasă, fraţilor. Profesorii sunt de părere că programul este binevenit şi că ar trebui aduse câteva modificări, mai ales în comunităţile de copii cu posibilităţi modeste. Reprezentanţii ministerului susţin că vor avea în vedere modificarea programului Lapte şi corn, cu începere de anul viitor şcolar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »