Legea Educatiei, din nou in dezbatere publica

Magazin Salajean 30 iunie 2010 0

Legea Educatiei, din nou in dezbatere publicaPutine persoane s-au adunat la dezbaterea publica privind modificarile aduse in Camera Deputatilor la proiectul Legii Educatiei, intalnire organizata, ieri, in sala de sedinte a Inspectoratului Scolar Judetean Salaj. Au fost prezenti doar cativa directori de scoli si inspectori scolari, inspectorul general scolar Ioan Abrudan, iar din partea autoritatilor judetene subprefectul Onorica Abrudanu si secretarul judetului Cosmin Vlaicu.

Au fost discutate mai multe articole din Legea Educatiei, punandu-se mai mult accent pe trei dintre acestea, cu referire la descentralizarea unitatilor de invatamant, examenul de titularizare si finantarea scolilor in functie de efectivul de elevi. Pentru inceput, inspectorul Mircea Breban, a prezentat cateva puncte privind descentralizarea din cadrul Legii Invatamantului printre care faptul ca finantarile unitatilor de invatamant se fac de consiliile locale care trebuie sa asigure si numarul necesar de personal, iar inspectoratele scolare pot decide desfiitarea unor scoli si arondarea elevilor la o alta scoala.

Descentralizarea invatamantului presupune eliminarea posibilitatii ca primarii sa numeasca, dupa simpatii si antipatii directorii de scoli. Potrivit proiectului legislativ, consiliile de administratie din scoli vor fi compuse in cea mai mare parte din profesori si mai putin din reprezentanti ai Consiliul local. Si anume, consiliile de administratie vor fi compuse in proportie de 50 la suta din profesori de la scoala, 25 la suta din reprezentanti ai consiliului local si 25 la suta din parinti. In cadrul comisiei, se va da un concurs la care va participa si reprezentantul Inspectoratului Scolar, care va valida pe post noul director.

Sunt si aspecte mai putin sanatoase precum articolele prin care cele mai bune scoli se vor dovedi cele care au numarul cel mai mare de copii. Finantarea per capita va fi suficienta si pentru acoperirea costurilor de salarizare si pentru intretinere.

Ioan Abrudan a tinut totodata sa precizeze ca modificarile prevazute in privinta titularizarii pe unitate de invatamant, si nu la nivel local, cum este in prezent, nu vor afecta actualii titulari. Acestia vor ramane la catedrele obtinute, insa cei care vor sustine acest examen dupa intrarea in vigoare a legii, se vor alinea noile masuri.

La capitolul propuneri, primul care a luat cuvantul a fost secretarul de stat Vlaicu, obiectand o neconcordanta in textul de lege, la articolul privind amendarea parintilor care nu-si trimit copiii la scoala, respectiv sa fie sanctionati de catre primar si nu de catre consiliile locale cum prevede legea. Cei prezenti nu s-au inghesuit sa-si spuna opinia in privinta modificarilor aduse la Legea Educatiei. Ioan Abrudan a declarat ca toate propunerile desprinse in urma discutiilor de la dezbaterea publica de ieri, precum si un pachet de propuneri din partea directorilor si cadrelor unitatilor de invatamant din judet vor fi inaintate Ministerului Educatiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »