Lacăt pe 15 şcoli şi grădiniţe din judeţ!

Mai multe unităţi de învăţământ sălăjene au, începând din acest an şcolar, lacătul pus la poarta unităţii. Numărul tot mai mic de elevi, de la un an la altul, este principala cauză pentru care aceste unităţi de învăţământ din judeţ au fost desfiinţate. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj a prezentat aceste unităţi în cadrul şedinţei de miercuri susţinute cu directorii şcolari din întreg judeţul, pentru prezentarea raportului privind starea învăţământului, anul şcolar 2011-2012.

Reţeaua unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar în curs elimină 15 şcoli şi grădiniţe din mai multe localităţi din judeţ. Potrivit raportului întocmit de reprezentanţii învăţământului sălăjean, au fost desfiinţate şapte şcoli primare, respectiv: Şcoala cu clasele I-IV Solomon – structură la Şcoala Gimnazială Gîrbou, Şcoala cu clasele I-IV Chizeni – structură la Liceul Comercial Gîlgău, Şcoala cu clasele I-IV Dăbâceni – structură la Grupul Şcolar Ioachim Pop Ileanda, Şcoala cu clasele I-IV Nr. 1 Mal – structură la Grupul Şcolar Sîg, Şcoala cu clasele I-IV Sîncraiu Almaşului – structură la Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala cu clasele I-IV Hăşmaş – structură la Şcoala Gimnazială Şimişna şi Şcoala cu clasele I-IV Cuceu – structură la Grupul Şcolar „Octavian Goga” Jibou.
De asemenea, au „dispărut” opt grădiniţe: Grădiniţa cu Program Normal Ban – structură la Şcoala Gimnazială Bănişor, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 4 Cizer – structură la Şcoala Gimnazială Cizer, Grădiniţa cu Program Normal Ciglean – structură la Şcoala Gimnazială  Marcus Aurelius Creaca, Grădiniţa cu Program Normal Brusturi – structură la Şcoala Gimnazială „Marcus Aurelius” Creaca, Grădiniţa cu Program Normal Doh – structură la Şcoala Gimnazială Măerişte, Grădiniţa cu Program Normal Stâna – structură la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 12 Zalău, Grădiniţa cu Program Normal Vădurele – structură la Şcoala Gimnazială  „Traian Creţu” Năpradea şi Grădiniţa cu Program Normal Hăşmaş – structură la Şcoala Gimnazială Şimişna.
Motivaţia conducerii unităţilor la care au fost arondate aceste structuri, pentru care nu s-a propus planul de şcolarizare, este numărul redus de copii. Tot din acest an şcolar, cele zece grădiniţe din municipiu şi Grădiniţa Piticot din Cehu Silvaniei şi-au pierdut personalitatea juridică, devenind structuri la unităţi şcolare.
La această dată, sunt înscrişi la grădiniţele şi şcolile din judeţ un număr de 40.220 de copii. Dintre aceştia, 9.051 sunt preşcolari, 9.887 sunt înscrişi în clasele primare, 9.913 sunt în clasele V-VIII, 86 sun cuprinşi în programul şansa a II-a, 10.710 sunt elevi de liceu, iar circa 500 sunt elevi înscrişi la stagii de pregătire practică, învăţământ special şi învăţământ postliceal.
Scăderea efectivelor de copii la nivelul judeţului se relevă în numărul total al preşcolarilor în ultimii 5 ani. Astfel, dacă în anul 2008-2009 erau înscrişi la grădiniţele din judeţ 9.220 de copii, în anul 2009-2010 erau 9.162 de preşcolari. Numărul acestora a scăzut sistematic, acum doi ani fiind înscrişi 9.145 de copii, anul trecut cu aproape 100 mai puţini, ca în cursul acestui an să fie înscrişi în grădiniţele din judeţ doar 7.508. Acest ultim număr este dat şi de faptul că, începând din acest an şcolar, grupa pregătitoare a devenit clasă pregătitoare din cadrul învăţământului primar.
Pe de altă parte, începând din acest an şcolar au fost reînfiinţate două unităţi, anume: Grădiniţa cu Program Normal Brâglez – structură la Grupul Şcolar Surduc şi Şcoala Primară Nr. 2 Cheud – structură la Şcoala Gimnazială „Traian Creţu” din Năpradea.
Alte noutăţi din acest an şcolar privesc schimbarea denumirii unităţilor de învăţământ preuniversitar. Potrivit precizărilor Ministerului Educaţiei, unităţile de învăţământ preuniversitar vor avea următoarele denumiri: unităţile de învăţământ pentru educaţie timpurie – grădiniţa cu program normal şi grădiniţă cu program prelungit; unităţile de învăţământ pentru învăţământul primar se numesc şcoli primare; unităţile de învăţământ cu clasele I-VIII se numesc şcoli gimnaziale – unităţile gimnaziale cu personalitate juridică, dacă au nume de personalităţi îşi păstrează numele, iar la celelate se adaugă Nr. 1. În privinţa unităţilor de învăţământ pentru nilelul liceal vor fi denumite liceu teoretic, liceu cu program sportiv, clubul sportiv şcolar, liceul tehnologic (toate unităţile liceale denumite grupuri şcolare se vor denumi licee tehnologice) şi colegiile naţionale şi colegiile tehnice din judeţ îşi păstrează denumirile avute.
La această dată funcţionează în judeţ 456 de unităţi de învăţământ, dintre care 115 sunt cu personalitate juridică.

One Thought to “Lacăt pe 15 şcoli şi grădiniţe din judeţ!”

  1. acelas

    bala trezirea lasi tu copii din cuceu unde iti faci tu vila cat casa poporului sa faca naveta la jibou?

Leave a Comment