La bacalaureat: Jumatate dintre elevii salajeni, cunoscatori avansati de limbi straine

Magazin Salajean 9 iunie 2010 0

La bacalaureat: Jumatate dintre elevii salajeni, cunoscatori avansati de limbi straine Peste 50 la suta dintre candidatii salajeni la proba orala de Limba straina din cadrul examenului de bacalaureat au primit, pe sectiuni, cel mai inalt calificativ. Cel mai bine pregatiti au fost candidatii care au sustinut proba in engleza, germana si italiana, francezii fiind mai putin norocosi.

Din cei 2.678 de candidati inscrisi la proba de competente lingvistice intr-o limba de circulatie internationala din cadrul examenului de bacalaureat, desfasurata in perioada 31 mai – 4 iunie, s-au prezentat la testare de 2.585 de elevi din liceele salajene. Din cei care nu au sustinut proba, 47 de elevi au solicitat recunoasterea sau echivalarea evaluarii cu alte certificate care sa le ateste competentele lingvistice. Niciun elev nu a fost eliminat.

Fata de celelalte probe de competenta, cea de limbi straine s-a desfasurat pe mai multe sectiuni, si anume: o proba scrisa, o proba de intelegere a unui text audiat si o proba orala. Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a comunicat ca cea mai mare parte a candidatilor prezenti la aceasta proba de competente a obtinut calificativele B2 si B1 – cele mai inalte, din cele patru existente: A1, A2, B1 si B2. Proba scrisa din cadrul testarii a constat in intelegerea unui text citit si producerea de mesaje scrise, in timp ce la proba orala, elevii au trebuit sa-si demonstreze abilitatile in producerea de mesaje orale si de interactiune orala. La sectiunea de intelegere a unui text audiat, elevii au trebuit sa raspunda la cateva intrebari dupa ce au ascultat o inregistrare audio, a declarat Abrudan.

In Salaj, proba de evaluarea competentelor lingistice a fost sustinuta la patru limbi moderne: engleza (de catre 2.012 elevi), franceza (458), germana (111) si italiana (de patru candidati). Cel mai bine pregatiti au fost candidatii care au sustinut proba in Limbile engleza si germana, la toate sectiunile majoritatea candidatilor obtinand calificativul B2. Si la italiana, din cei patru candidati trei au obtinut la majoritatea sectiunilor cel mai inalt calificativ. Elevii care au ales sa sustina proba lingvistica in Limba franceza nu au fost la fel de norocosi ca si ceilalti colegi, majoritatea incadrandu-se la calificativele A2 si B1.

O sesiune speciala

Si absolventii promotiilor anterioare anului 2010 au sustinut in zilele de 7 si 8 iunie una dintre probele examenului de bacalaureat. La nivelul judetului Salaj, 14 candidati au sustinut in perioada mentionata proba de competente digitale. Intre 21 si 23 iunie va avea loc Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, iar intre 23 si 25 iunie vor fi evaluate competentele lingvistice de comunicare orala in limba materna. Dupa acestea, restantierii vor putea sustine probele scrise odata cu absolventii promotiei actuale. Sesiunea probelor scrise incepe in 28 iunie, cu proba de Limba si literatura romana, in data de 29 iunie va avea loc proba de Limba si literatura materna, iar in 30 iunie proba obligatorie a profilului. Examenul de bacalaureat se incheie cu proba la alegere a profilului si specializarii, in 1 iulie. Cel tarziu in data de 8 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

Bacalaureat in Slatina

Judetul Salaj are si trei olimpici nationali care sustin, in aceasta perioada, bacalaureatul intr-o sesiune speciala dedicata lor, examenul fiind organizat la Colegiul National Vocational Nicolae Titulescu din Slatina, judetul Olt. Este vorba de elevii Catalin George Turcas, de la Colegiul National Simion Barnutiu Simleu Sivlaniei, olimpic la matematica, de Gabriel Catalin Kis, de la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalau, olimpic la volei, si Crina Elena Ailincai, de la Liceul cu Program Sportiv Avram Iancu Zalau, olimpica la handbal. Cei trei olimpici salajeni au dat, ieri, proba scrisa la Limba si literatura romana, astazi vor sustine proba scrisa obligatorie a profilului, iar in data de 10 iunie proba scrisa la alegere in functie de profil si specilizare. Rezultatele finale, dupa solutionarea contestatiilor, se vor afisa in data de 12 iunie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »