Jumătate din şcolile controlate nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Olivian Vadan 11 septembrie 2012 0
Jumătate din şcolile controlate nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Cu toate că Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în perioada 18 – 27 septembrie, inspectorii sanitari vor controla condiţiile igienico-sanitare din şcolile sălăjene, autorităţile judeţene au pornit deja acest demers. De altfel, Ministerul Sănătăţii a anunţat că această acţiune de verificare va fi demarată la nivelul tuturor şcolilor din ţară. Până atunci însă, echipe mixte din partea Prefecturii, Inspectoratului Şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj au luat la “puricat” o parte dintre şcolile din judeţ. Rezultatul este unul dezastruos: cu doar o săptămână înaintea începerii anului şcolar, aproape 50 la sută dintre unităţile şcolare verificate nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare.

Rutina începutului de an
Potrivit ministerului Sănătăţii, în perioada 18-27 septembrie, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj vor efectua verificări în şcoli, internate şi cabinete medicale şcolare pentru asigurarea activităţilor şcolare, dar şi a asistenţei medicale în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare, inclusiv a imunizărilor obligatorii prevăzute în calendarul naţional de vaccinare. Astfel de controale se fac în fiecare an înainte de începerea şcolii.

Nereguli amendate
Conducerea Ministerului Sănătăţii a anunţat că se vor aplica amenzi dacă se descoperă nereguli. Astfel, pentru neconformităţile depistate se vor acorda termene de remediere a deficienţelor, însă se vor aplica şi sancţiuni contraveţionale, acolo unde este necesar, în conformitate cu legilaţia în vigoare.
Acţiunile de verificare se vor realiza atât în unităţile din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural.

Ce vizează controalele
În perioada amintită, inspectorii sanitari vor verifica condiţiile igienico-sanitare din sălile de clasă, dar şi din incinta unităţii şcolare. Se va urmări dacă sălile de clasă au mobilierul specific, dacă iluminatul este suficient, natural şi artificial şi dacă microclimatul este corespunzător. Vor fi inspectate şi laboratoarele, sălile de sport şi atelierele şcolare.
În acelaşi cadru, inspectorii sanitari vor verifica dacă este asigurată apa potabilă curentă şi vor face analize acolo unde este cazul.
Grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere, dar şi blocurile alimentare din cămine şi internate vor fi controlate şi ele.
Şi internatele şi cabinetele medicale vor fi inspectate din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare, al aprovizionării cu apă potabilă, dotarea cu materiale sanitare şi medicamente, dotarea cu materiale de dezinfecţie şi curăţenie. De asemenea, inspectorii vor verifica dacă angajaţii au efectuat controalele medicale periodice.

Jumătate din şcolile sălăjene controlate, fără autorizaţie
Au fost verificate deja, în judeţul Sălaj, peste 40 de şcoli, xonstatându-se că 20 dintre acestea nu aveau autorizaţie de funcţionare. Potrivit Prefecturii Sălaj, problemele legate de lipsa acestei autorizaţii vizează “mai multe motive”, însă în scurt timp se va face public raportul comisiei mixte care a verificat aceste unităţi de învăţământ.

 

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »