Invatamantul salajean va inghiti, pentru inceput, 88 de miliarde de lei

Magazin Salajean 14 februarie 2007 0

Invatamantul salajean va inghiti, pentru inceput, 88 de miliarde de lei

Inspectorii scolari din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj continua activitatea de evaluare a celor 27 de unitati scolare verificate in cursul anului trecut de o echipa de sase inspectori generali din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Acivitatea se bazeaza pe evaluarea planului de masuri intocmit anul trecut si se va interveni, in special, la rezolvarea problemelor sesizate, a afirmat ieri Ioan Abrudan, inspector general al ISJ Salaj, in cadrul unei conferinte de presa. In cursul zilei de azi, pe agenda de lucru a inspectorilor este programata o inspectie de o zi la unitatile de invatamant din oras. Scopul actiunii este acela de a vedea cum se desfasoara o zi de scoala in viata elevilor, cat si de a testa abilitatile acestora. In urma inspectiei efectuate, se va intocmi un proces verbal cu datele constatate, care mai apoi va fi facut cunoscut comisiei profesorale.

Invatamantul salajean sponsorizat de MEdC

Peste 60 de unitati de invatamant salajene vor beneficia de un sprijin financiar din partea Ministerului Educatiei si Cecetarii, in vederea continuarii lucrarilor de reabilitare incepute, deja, anul trecut. Astfel, prima transa din cele 800 de milarde solicitate de aceste scoli a fost alocata deja, fiind vorba, mai exact, de suma de 88 de miliarde de lei vechi. Acesti bani vor fi alocati acelor unitati de invatamant care trebuie sa-si finalizeze lucrarile deja incepute anul trecut, precum si acelora care au in prezent si in perspectiva evidenta populatiei scolare, pentru ca unitatea respectiva sa poata avea statut de persoana juridica. Cel mai important criteriu propus de Minister pentru alocarea fondurilor este acela ca scolile care urmeaza a fi sprijinite financiar sa nu mai fie cuprinse intr-un alt program. Fiecarei scoli ii vor fi alocate sume cuprinse intre 500 de milioane de lei vechi si 4 miliarde, in functie de necesitati, a precizat Abrudan.

In Salaj vor fi construite 7 gradinite noi

Dorina Ciutre, inspector de imagine din cadrul ISJ Salaj, a declarat ca, la nivel national, a fost demarat, in cursul anului trecut, Proiectul pentru Reforma Educatiei Timpurie care se va derula timp de cinci ani. Prin acest proiect se doreste imbunatatirea calitatii infrastructurii scolare prin construirea de spatii noi pentru gradinite sau reabilitarea celor existente. De asemenea, programul isi propune sa asigure ingrijirea si educatia copiilor prin perfectionarea cadrelor didactice, precum si sa asigure servicii pentru copiii cu nevoi speciale. In judetul Salaj vor fi construite sapte gradinite noi, in timp ce alte noua astfel de unitati de invatamant vor beneficia de un sprijin finaciar pentru reabilitarea sediilor deja existente. In momentul de fata, la nivel de judet, exista 236 de gradinite, din care 15 au program prelungit. Efectivul de copii din gradinite este de 9.511.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »