Invatamantul salajean, puricat de prefectul Andrei Todea

Magazin Salajean 19 septembrie 2007 0

Invatamantul salajean, puricat de prefectul Andrei Todea

Principalul subiect discutat, ieri, in cadrul conferintei de presa organizata de prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a fost o informare cu privire la stadiul pregatirilor pentru inceperea noului an scolar. Astfel, dupa cum declara prefectul, in perioada 3-12 septembrie, echipe mixte au efectuat o monitorizare in teren, pentru a se constata modul de utilizare a fondurilor alocate de Guvern, in 2007, pentru modernizarea unitatilor de invatamant din judetul nostru. Monitorizarea s-a facut pe baza unui chestionar de verificare, astfel incat sa se poata obtine date comparabile, indiferent de competenta echipei care a desfasurat controlul.

Uite vina, nu e vina…

In urma verificarilor facute s-a constatat ca, din totalul de 149 de lucrari existente la nivelul majoritatii unitatilor de invatamant din judet, 41 au necesitat intocmirea de proiecte, in 6 situatii nefiind demarate inca procedurile de achizitie a serviciilor de proiectare.

In acest moment avem 60 de lucrari nedemarate, dintre care 40 se afla in curs de derulare a procedurilor de achizitie, in timp ce, in 20 de cazuri, nu a fost demarata contractarea lucrarilor, a mai spus Andrei Todea, adaugand faptul ca, din punctul sau de vedere, vina nu trebuie aruncata in curtea autoritatilor locale. Mai mult, potrivit reprezentantului Guvernului in teritoriu, situatia prezentata nu influenteaza bunul mers al procesului de invatamant in cele 40 de unitati scolare.

Cat priveste situatia din celelalte 20 de unitati de invatamant, in care procesul de contractare a lucrarilor nu a fost demarat inca, prefectul de Salaj sustine ca, in urma verificarilor s-a ajuns la concluzia ca la aceste obiective proiectele sunt puse la punct, insa, datorita sumelor mici alocate, nu s-a putut ajunge la procedura de contractare a lucrarilor.

Oficial, ne merge bine

In general, in ceea ce priveste modul de utilizare a fondurilor alocate de Guvern pentru modernizarea unitatilor de invatamant, am putea spune ca, in Salaj, situatia este una buna. La ora actuala, avem un procent de utilizare a acestor fonduri de 70 la suta, a tinut sa sublinieze Andrei Todea.

Nu aceeasi sitatie se inregistreaza in ceea ce priveste acordarea autorizatiilor sanitare de functionare a unitatilor de invatamant, sustine prefectul: Avem un numar de 256 de scoli, din care doar 200 sunt autorizate. Iar din totalul de 225 de gradinite, 26 nu au primit inca autorizatia sanitara de functionare.

10 elevi din Zalnoc refuza scoala

Asa cum era de asteptat, au existat si momente mai putin placute la inceputul acestui an scolar, situatii prezentate de prefectul Andrei Todea. Primul exemplu ar fi situatia inregistrata la scoala cu clasele V-VIII din Zalnoc, care, datorita numarului mic de elevi, a fost comasata cu unitatea de invatamant din centrul de comuna Bobota. Ieri (luni, 17 septembrie – n.r.), din cei 23 de copii din Zalnoc, care erau asteptati la scoala din Bobota, doar 13 au fost prezenti la cursuri. Din cate stim, 10 elevi din Zalnoc refuza sa mearga la scoala din Bobota, cu toate ca au transportul asigurat, a mentionat prefectul, atragand totodata atentia asupra faptului ca cei 10 elevi vor trebui sa treaca peste acest moment, deoarece la Zalnoc nu au conditiile necesare pentru a beneficia de un proces de invatamant adecvat.

22 din Diosod, si toti 22…

O alta situatie oarecum similara cu cea din Zalnoc se inregistreaza la Diosod, comuna Hereclean, acolo unde s-a intamplat ca scoala cu clasele V-VIII din localitate sa fie comasata cu cea din Guruslau. Insa, nici unul dintre cei 22 de elevi care erau asteptati la cursuri la scoala din Guruslau nu au ajuns la destinatie. Am luat masura de comasare a celor doua scoli, ca urmare a faptului ca nici una dintre unitatile de invatamant nu avea numarul de elevi necesar pentru a functiona legal. Chiar daca drumul dintre cele doua localitati este unul scurt, practicabil, copiilor fiindu-le pus la dispozitie si un mijloc de transport, nici unul dintre cei 22 de elevi din Diosod nu au venit la scoala din Guruslau, a facut cunoscut Andrei Todea. Problema este cu atat mai grava cu cat exista informatii potrivit carora parintii acelor elevi insista, in continuare, ca cei 22 de copii sa frecventeze cursurile scolii din Diosod. Mai mult, in demersul lor, parintii sunt sustinuti si de trei consilieri locali ai UDMR, care, in opinia prefectului, ar trebui sa stie cel mai bine care sunt interesele comunitatii care i-au ales in aceste functii. Cu toate acestea, Andrei Todea isi exprima convingerea ca, in cele din urma, si aceasta problema va fi rezolvata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »