Invatamantul profesional aduce burse de 200 de lei pentru elevi

Magazin Salajean 15 februarie 2012 0

Invatamantul profesional aduce burse de 200 de lei pentru eleviPeste 200 de locuri au la dispozitie elevii salajeni, absolventi ai claselor a IX-a, care doresc sa-si continue studiile, din toamna, in cadrul invatamantului profesional. Aceasta forma de invatamant, aprobata in cadrul programului national Alege-ti drumul a fost reluata la doi ani dupa ce scolile profesionale si scolile de arte si meserii au fost desfiintate.

Potrivit informatiilor furnizate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, va putea opta pentru invatamantul profesional orice elev care a finalizat cu succes clasa a IX-a. Pentru admiterea la aceasta forma de studiu, va fi pusa la dispozitia elevilor o brosura informativa cuprinzand 16 intrebari care sa lamureasca toate aspectele privind inscrierea. Brosura a fost transmisa tuturor unitatilor de invatamant din judet, a declarat Ioan Abrudan.

La nivelul judetului Salaj, conducerea Inspectoratului Scolar a dispus infiintarea a 211 locuri la invatamantul profesional. Astfel, vor functiona urmatoarele clase: in domeniul mecanic – la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian Zalau (o clasa cu 28 de locuri), Grupul Scolar Liviu Rebreanu Hida (o clasa) si Grupul Scolar Ioan Ossian Simleu Silvaniei (o clasa); in domeniul constructiilor – la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau (o clasa); in domeniile comert si turism si alimentatie publica – la Grupul Scolar Voievod Gelu Zalau (doua clase); in domeniul fabricarii produselor din lemn – la Grupul Scolar din Sag (15 locuri).

Inscrierile pentru clasele profesionale incep in luna mai, iar elevii care sunt admisi vor primi lunar burse in valoare de 200 de lei. In situatia in care cererea depaseste oferta de locuri, scoala, impreuna cu operatorii economici parteneri, ii vor selecta pe cei mai potriviti prin intermediul interviurilor sau probelor de aptitudini.

Procesul educational prevazut in cadrul scolilor profesionale va dura doi ani. In primul an de studiu, cursurile sunt programate 40 la suta teorie si 60 la suta practica (ce poate fi facuta la angajator), in timp ce al doilea an va fi 25 la suta teorie si restul practica. Practica va fi preponderent la firma, dar se va putea organiza si la scoala, daca scoala are toate capacitatile necesare pentru respectarea cerintelor conform contractului dintre scoala si firma. La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare de profesionist adevarat in meseria pe care o va face si un certificat care va fi recunoscut la nivel european.

La finalizarea studiilor profesionale cu succes, elevul poate opta pentru inscrierea in clasa a XI-a pentru a absolvi cursurile liceale cu diploma de bacalaureat.

Pentru mai multe detalii legate de inscrierea la invatamantul profesional, elevii interesati au la dispozitie brosura informativa, site-ul www.alegetidrumul.edu.ro sau pot apela numarul telverde gratuit 0800 816 260.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »