Invatamantul preuniversitar, reorganizat major

Magazin Salajean 3 august 2007 0

Invatamantul preuniversitar, reorganizat major * Sistemul de invatamant preuniversitar are sanse sa o ia pe un drum nou, indicat de un proiect legislativ initiat de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Dat fiind ca schimbarile propuse sunt si pe placul sindicatelor, noua formula dupa care se va desfasura invatamantul pana la finalul clasei a XII-a va fi pusa in practica incepand cu toamna anului viitor

Potrivit initiativei legislative, invatamantul preuniversitar va incepe cu 3 ani de gradinita si nu cu 4, asa cum se intampla in prezent. Pe viitor, copiii vor fi inscrisi la unitatile de invatamant prescolar incepand cu varsta de 3 ani, educatia fiind obligatorie. Ministrul a subliniat importanta pe care o are inceperea formarii educative a copilului inca de la varste mici, adaugand ca vor fi grupe, ca si pana acum: grupa mica, mijlocie si mare. La acestea se adauga si grupa pregatitoare, care devine primul an de scoala si se va desfasura in incinta scolilor. Pana in prezent, grupa pregatitoare era inclusa in educatia prescolara.

Fara examen de capacitate

Dupa aceasta etapa, vor urma alti 10 ani de invatamant obligatoriu si nu 8. Cursurile gimnaziale vor avea tot 5 ani – de la clasa a V-a, la a lX-a. Si cursurile primare se vor desfasura pe o perioada de 5 ani, organizati intr-un an pregatitor si alti 4 ani de liceu obisnuiti. Pentru a putea pune in practica noul sistem de invatamant trebuie modificata inclusiv admiterea la liceu. Solutia la care s-au oprit cei din Ministerul Educatiei este o combinatie intre examenele din prezent si notele obtinute in urma unor teze cu subiect unic. Ministrul a spus, astfel, ca actualele teste nationale sunt anacronice, nu certifica nici o competenta, ci ierarhizeaza copiii in vederea intrarii la liceu. Pentru a se cunoaste exact gradul de pregatire pe care il au elevii, ministrul considera ca este oportuna sustinerea unor teze cu subiect unic in clasele a Vll-a, a Vlll-a si a lX-a. Acestea se vor da in fiecare din cele doua semestre, materiile vizate ramanand matematica si limba si literatura romana. O a treia teza va fi sustinuta de elevi la o alta materie din aria curriculara, pentru acest examen fiind avute in vedere discipline precum limbile straine, istoria si geografia. Totusi, disciplinele vizate nu se vor repeta in decursul celor 3 ani, tocmai pentru ca rezultatele sa arate cat mai real nivelul cunostintelor pe care le-au acumulat elevii in timpul anului de curs. Cele 18 note obtinute la aceste teste vor da o medie de absolvire a anilor gimnaziali, lucru care ii va scuti pe adolescenti de actualul examen de capacitate.

Liceu obligatoriu si gratuit

Cu toate acestea, pentru a mentine ideea de concurenta, initiativa legislativa lasa posibilitatea unitatilor de invatamant liceal de a decide daca primesc elevii doar pe baza mediei de absolvire amintite anterior sau daca organizeaza examen de admitere. In cazul in care va fi aleasa varianta examenului, unitatile de invatamant vor trebui sa anunte Ministerul Educatiei cu un an inainte.

In Salaj, exista cel putin doua unitati de invatamant unde, cel mai probabil, se va decide organizarea examenului de admitere tocmai pentru ideea enuntata anterior. Este vorba despre Colegiul National Silvania (CNS) si Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian, ambele din Zalau. Vasile Bulgarean, directorul CNS, ne-a declarat ca parerea mea este ca examenul ar trebui mentinut. In cazul in care propunerea legislativa va fi aprobata la Bucuresti, voi propune pastrarea examenului de admitere. Acesta a mai spus ca metoda clasica de admitere este de preferat in schimbul repartizarii computerizate. La CNS au fost declarati admisi 252 de elevi in clasa a IX-a in anul scolar 2007-2008.

In ceea ce priveste repartizarea elevilor in scolile unde nu au fost organizate concursuri si in cele unde vor mai ramane locuri libere, aceasta se va face tot computerizat. Pentru aceasta etapa vor fi luati in calcul doar elevii care au obtinut note peste 5 la examene si cei care nu au participat la examene de admitere, cu notele de la tezele cu subiect unic.

Ca argument pentru aceasta propunere, ministrul a spus ca ea ofera copilului posibilitatea de a alege in cunostinta de cauza daca va intra pe piata muncii sau daca isi va continua pregatirea prin inscrierea la liceu. Referitor la cursurile liceale, acestea vor fi generalizate si gratuite, statul urmand sa asigure conditii bune de desfasurare a procesului educativ. Cu alte cuvinte, liceul nu va mai fi un pas optional in pregatirea unui tanar, ci unul obligatoriu, care se va adresa tuturor tinerilor de 16 ani din Romania. Propunerea legislativa este si o incercare a autoritatilor centrale de a apropia invatamantul romanesc de cel pe care il au restul tarilor din UE si de a creste pana la 85 la suta procentul tinerilor cu varsta de pana in 22 de ani care au studii liceale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »