Inspectorii scolari si directorii de scoli, obligati sa fie specialisti in managementul educatiei

Magazin Salajean 29 februarie 2012 0

Inspectorii scolari si directorii de scoli, obligati sa fie specialisti in managementul educatieiIncepand cu inspectorii scolari generali, inspectorii scolari adjuncti, inspectori si directori de scoala, si pana la cadre didactice, toti vor trebui sa dea dovada ca au calitatile necesare pentru a ocupa functiile de conducere. Potrivit unui ordin emis de Ministerul Sanatatii, functiile de conducere in institutiile si unitatile de invatamant vor putea fi ocupate doar de catre membrii Corpului national de experti in managementul educational.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta, ieri, la sediul institutiei, ca pentru a deveni membri ai Corpului national de experti in managementul educational, cadrele didactice vor trebui sa participe la un concurs de selectie. La aceasta selectie pot participa doar cadrele didactice care indeplinesc cumultativ o serie de conditii. Printre acestea se numara: cadrele care fac dovada acumularii a 60 de credite transferabile in cadrul unor programe acreditate de formare in domeniul managementului educational, cadrele didactice titulare in invatamintul preuniversitar sau intr-o unitate de invatamint si care au cel putin gradul didactic II, cadrele care au obtinut in ultimii patru ani calificativul de <> si care nu au fost sanctionate disciplinar in anul scolar in care participa la selectie, precum si cadrele care nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o functie de conducere sau de indrumare si control in invatamant prin hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala sau nu a fost exclus din Registrul national al expertilor in management educational, a declarat Ioan Abrudan.

La aceasta data, in judetul Salaj, toti directorii unitatilor de invatamant preuniversitar detin functiile de conducere cu interimat. Este vorba de directorii si adjunctii din cele 118 unitati cu personalitate juridica.

Potrivit calendarului stabilit in acest sens, cei interesati sa ocupe functii de conducere in unitatile scolare vor trebui sa completeze, pana cel tarziu in data de 5 martie, formularul de selectie on-line, din aplicatia informatica pusa la dispozitie pe site-ul Ministerului Educatiei. In data de 6 martie se vor afisa listele cu candidatii admisi. Ulterior, in intervalul 7-12 martie, candidatii admisi la etapa de selectie on-line vor trebui sa depuna la sediul ISJ un portofoliu cu documentele prevazute de metodologia in vigoare.

In zilele de 13 si 14 martie, inspectoratele scolare vor trebui sa transmita catre Ministerul Educatiei lista candidatilor declarati admisi dupa etapa de selectie online, care la data inscrierii la selectie ocupa o functie de conducere sau de indrumare si control din inspectoratul scolar, precum si dosarele acestora. Intre 15 si 28 martie are loc evaluarea portofoliilor candidatilor de catre comisiile de evaluare constituite la nivelul inspectoratului scolar, respectiv la nivelul Ministerului.

Rezultatele selectie vor fi validate in 29 martie de catre Consiliul de administratie al Inspectoratului Scolar, ulterior fiind afisate in ordinea descrescatoare a punctajelor rezultatele evaluarii. Pentru a fi admis ca membru al Corpului national de experti in managementul educational, un cadru didactic trebuie sa obtina un minim de 70 de puncte din 100 posibile, a precizat Abrudan.

Intreg calendarul privind inscrierea la selectie, metodologia de concurs si documentele necesare intocmirii portofoliului, vor fi afisate, pana joi, la sediul Inspectoratului Scolar si pe site-ul propriu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »