Infractiune intelectuala! Doar 13 profesori salajeni dau, legal, meditatii

Magazin Salajean 29 septembrie 2011 0

Infractiune intelectuala! Doar 13 profesori salajeni dau, legal, meditatii

Peste 200 de profesori de matematica si limba si literatura romana predau in unitatile de invatamant din judetul Salaj. De altfel, peste 5.000 de elevi din judet sunt inscrisi in clasele terminale de gimnaziu si liceu. Si nu este niciun secret faptul ca multi dintre parintii acestor copii platesc bani grei acestor dascali pentru orele de meditatii. Cu toate acestea, doar 13 cadre didactice au declarat, anul acesta, la Fisc ca obtin venituri suplimentare din meditatii.

Cadrele didactice sunt obligate sa declare anual sumele obtinute din venituri suplimentare, precum cele din meditatii. Insa, in judetul Salaj, numarul celor care o fac este extrem de redus. Potrivit informatiilor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, pentru anul in curs, la nivelul intregului judet s-au inregistrat doar 13 cadre didactice drept meditatori activi. Nici anul trecut nu au fost prea multi dascali care au recunoscut ca sustin ore suplimentare cu elevii contra cost, inafara cursurilor scolare. Numai 17 dascali au declarat la fisc, in 2010, veniturile obtinute din servicii executate de meditatori.

Sute de profesori, posibili meditatori

Paradoxul este cu atat mai mare cu cat, in judetul Salaj, sunt peste 200 de profesori care predau orele de matematica si limba si literatura romana. Conform datelor puse la dispozitie de inspectorul scolar din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Viorel Lungu, anul acesta predau in unitatile de invatamant salajene aproximativ 90 de profesori titulari de limba romana si peste 120 de profesori de matematica. Peste 60 la suta dintre acestia au catedre la scolile din orase, unde se dau si cele mai multe meditatii. Insa nu doar la aceste discipline se ofera meditatii. Parintii solicita tot mai mult ore in particular pentru disciplinele de profil, pentru cele de limbi straine, considerand insuficiente cunostintele acumulate de copil la cursurile scolare. Dupa cum bine se stie, majoritatea meditatiilor sunt solicitate de parinti pentru elevii aflati in ultimii ani de studiu la gimnaziu sau liceu, pentru ca acestia din urma sa promoveze testarile la evaluarea nationala la clasa a VIII-a si examenul de bacalaureat pentru liceeni. Iar anul acesta, sunt inscrisi in aceste clase peste 5.000 de elevi salajeni.

Norma de venit pentru meditatii, majorata

Anul acesta, norma de venit stabilita de DGFP pentru municipiul Zalau a fost majorata cu circa 10 la suta fata de anul trecut, respectiv la 8.000 de lei, suma la care se aplica un impozit de 16 la suta. Prin urmare, majoritatea dascalilor care dau meditatii elevilor omit cu buna stiinta sa plateasca darile catre stat. Nu prezinta prea multa importanta faptul ca aceasta norma este redusa la jumatate pentru majoritatea persoanelor care dau meditatii. Mai precis, o diminuare de 40 la suta se aplica in cazul meditatorilor angajati, acestia trebuind sa prezinte la finante o adeverinta de salariu. Norma se reduce la jumatate daca persoanele inregistrate ca meditatori au implinit varsta de 60 de ani la femei, respectiv 65 de ani la barbati, precum si pentru pensionarii care beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul III. Potrivit reglementarilor legale in vigoare, acestia ar trebui sa se inregistreze cu 15 zile inaintea inceperii activitatii, in caz contrar putand fi acuzati de evaziune fiscala.

Meditatii la mica intelegere

Din pacate, aceste masuri legale palesc cand ilegalitatile sunt prea greu de probat. Inclusiv reprezentantii DGFP sustin ca este foarte greu de demonstrat ca profesorii dau meditatii fara a declara acest lucru. Investigatii se pot face doar daca meditatorii aflati in ilegalitate sunt reclamati de cineva, mai precis de catre un parinte sau elev. Dar cum majoritatea copiilor primesc ore suplimentare cu profesorul de la clasa ori din scoala in care invata, reclamatiile sunt inexistente. Nu mai punem la socoteala consecintele de suportat, ulterior, de catre elevi in conditiile in care ar para profesorii la Fisc.

Autoritatile au incercat sa elimine aceste ilegalitati prin introducerea unui amendament prin care profesorii sa fie dati afara din sistem daca isi mediteaza propriii elevi. Daca masura s-a adoptat sau nu, nici macar reprezentantii invatamantului salajean nu cunosc detalii. Nu stiu daca s-a adoptat aceasta masura. Si daca a intrat in vigoare, atunci lucratorii de la Fisc ar trebui sa se ocupe de verificarea profesorilor care predau elevilor de la clasa. Noi nu putem controla acest lucru. Din punctul meu de vedere, nu este etic ca dascalul sa predea suplimentar, contra cost, elevilor de la clasa. Inseamna cu nu-si face corect datoria de profesor in fata elevilor, ne-a declarat inspectorul scolar adjunct al ISJ Salaj, Szabo Stefan.

Bani aruncati in vant

Asa cum se spune, unul din doi parinti isi trimit copiii la meditatii, majoritatea acestora motivand pregatirea suplimentara contra cost prin faptul ca profesorii nu-si fac datoria in salile de clasa. Anual scot din buzunare sute, ba chiar mii de lei pentru pregatirea odraslelor pentru promovarea examenelor nationale. Cu toate acestea, orele de scoala, orele de meditatii au fost de prisos in fata esecului inregistrat anul acesta, la examenul de bacalaureat, precum si in fata notelor foarte mici la admiterea la liceu. Pana la urma, este decizia fiecarui parinte de a plati pentru extra-educatia copilului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »